Z Grossglocknerja

Vodenje države v sedanjih razmerah je, pravi eden od ekonomistov, podobno dramatični vožnji z Grossglocknerja.

Objavljeno
23. avgust 2009 23.01
Mija Repovž
Mija Repovž
Slovensko prebivalstvo, sodeč po naši javnomnenjski raziskavi, gleda v bližnjo prihodnost z bojaznijo, a tudi s kančkom novega optimizma. Glede gospodarskih gibanj je za malenkost - res za malenkost - manj črnogledo, kot je bilo v zadnjih mesecih. Dobra polovica pravi, da živi enako kot pred krizo, tretjina pa slabše. Vendar skoraj šest desetin anketirancev pričakuje, da se bo gospodarska situacija v prihodnjih mesecih poslabšala.

Izmerjena pričakovanja se presenetljivo ujemajo s sicer zelo spremenljivimi uradnimi napovedmi gospodarskih gibanj v svetu, s tem pa tudi pri nas. Po drugi strani pa osnovno razpoloženje kaže, da je vladi s subvencijami za skrajšani delovni čas in sofinanciranjem čakanja na delo za zdaj deloma uspelo nevtralizirati najbolj razdiralne učinke svetovne krize. Ali je s tem pomagala najbolj potentnemu delu gospodarstva ali samo začasno ustavila glavni tok negativnih posledic, pa je drugo, neodgovorjeno vprašanje.

Mnenje prebivalstva je odsev nekega stanja, včasih se z njim ujema, včasih ne. Odvisno je od dogajanja pa tudi od tistih, ki to dogajanje razlagajo. To pa so predvsem politika in mediji.

Kar se politike tiče, premalo pojasnjuje stanje stvari in je tudi zato pogosto neprepričljiva, včasih celo bolj kot njeno ravnanje. Njeno pomanjkljivo komuniciranje z javnostjo o različnih temah na različnih ravneh je že splošno znano.

Delni vzrok za to je lahko tudi prezaposlenost. Krmilo je prevzela v času, ko je svet in z njim Slovenijo zajela najhujša gospodarska kriza po drugi svetovni vojni. Posebej obremenjen je ekonomski del vlade.

Vodenje države v sedanjih razmerah je, pravi eden od ekonomistov, podobno dramatični vožnji z Grossglocknerja; če volana ne obrneš v pravem trenutku, se lahko konča že na prvem ovinku. Kdor vozi po znameniti cesti inženirja Wallacka, mora biti torej dober voznik in do konca zbran.

Mnenja glede spretnosti sedanje vladne ekipe so tudi zaradi političnih preferenc pogosto različna. Toda o zahtevnosti sedanjega ekonomsko-političnega položaja ne more biti nobenega dvoma.