Z odkupom Istabenzovega dolga menda ne bo nič

Petrol bi se moral po eni strani za odkup 435 milijonov evrov dolgov dodatno zadolžiti, po drugi strani pa se vse banke ne strinjajo s četrtinskim popustom.

Objavljeno
14. oktober 2009 10.22
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana - Nadzorni svet Petrola naj bi se danes seznanil s predlogom uprave, da bi družba od bank upnic s četrtinskim popustom odkupila za 435 milijonov evrov Istrabenzovih dolgov, a ta rešitev po naših informacijah ni več aktualna. Po eni strani zato, ker vse banke pri prodaji terjatev menda nočejo privoliti v četrtinski diskont, po drugi strani pa zato, ker nakupa Istrabenzovega dolga ni mogoče izpeljati tako, da ta ne bi dodatno povečal zadolženosti Petrola.

Poročali smo že, da je Petrol bankam upnicam za odkup dolgov koprske družbe menda ponujal 330 milijonov evrov, za kolikor bi se moralo ljubljansko podjetje dodatno zadolžiti. Temu pa, kot smo v Delu že razkrili, nadzorniki Petrola niso najbolj naklonjeni. Petrol je imel namreč ob polletju letos že za 425 milijonov evrov, celotna skupina pa 481 milijonov evrov finančnih obveznosti, od tega približno 80 odstotkov dolgoročnih. Delež finančnih obveznosti pri Petrolu tako dosega že 38,7 odstotka, v celotni skupini pa 42 odstotkov sredstev. Poleg tega se je Petrol ob junijski izdaji obveznic zavezal, da »izdajatelj do popolnega poplačila svojih obveznosti iz obveznic ne bo obremenjeval svojega premoženja ali dopustil nastanka obremenitev premoženja odvisnih družb izdajatelja«.


Uprava ljubljanske energetske družbe pod vodstvom Aleksandra Svetelška je zato, kot smo poročali, razmišljala celo o odkupu omenjenih terjatev Istrabenza prek zunanje družbe s partnerji, s čimer bi se Petrol izognil konsolidaciji novega dolga v svoji bilanci, a kot je razumeti neuradne vire, ustrezne rešitve niso našli. Nadzorniki Petrola se bodo tako jutri predvidoma le seznanili z načini reševanja naložbe v Istrabenz, za katero je Petrol pred dvema letoma odštel 180 milijonov evrov.

 

Če dogovora o Petrolovem odkupu Istrabenzovih dolgov ne bo, po mnenju poznavalcev za Istrabenz ostanejo le še možnosti zakonske ali prostovoljne prisilne poravnave in stečaja. Petrol je že poleti poslal tudi ponudbo za nakup 51-odstotnega deleža Istrabenza Instalacij, vendar odgovora glede tega po dosegljivih informacijah še niso dobili.

 

Po poročanju časnika Finance pa se je menda Svetelšek v ponedeljek zaradi reševanja Istrabenza srečal tudi z ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom. Na ministrstvu so nam včeraj potrdili, da je imel Lahovnik res delovni sestanek s Svetelškom, teme pogovorov pa minister ni hotel komentirati.