Z uradno pritožbo proti vinjetam

Dars in Riko-Optaglio sta sklenila pogodbo za izdelavo vinjet. Združenje evropskih avtomobilskih klubov EAC pa je uradno protestiralo pri Evropski komisiji proti uvedbi vinjet na slovenskih avtocestah.

 

Objavljeno
03. junij 2008 17.08
Vlada napoveduje, da bodo vinjete povečale pretočnost prometa na slovenskih cestah
Ma.K./STA
Ma.K./STA

Ljubljana/Bruselj - Dars in slovensko-češki konzorcij Riko-Optaglio sta danes sklenila pogodbo za izdelavo, pripravo za tiskanje in tiskanje, pakiranje, dobavo in uničenje vinjet. Ponudnik mora med drugim najkasneje do 15. junija izdelati in dobaviti 1,5 milijona polletnih vinjet za osebna vozila in 30.000 polletnih vinjet za motorna kolesa za letos.


Kot so danes sporočili iz Družbe za avtoceste v RS (Dars), pogodba določa tudi, da mora ponudnik do 30. junija izdelati in dobaviti nadaljnji milijon polletnih vinjet za osebna vozila za leto 2008 ter 15.000 kosov polletnih vinjet za motorna kolesa za leto 2008.


Konzorcij bo moral do 15. julija izdelati in dobaviti še 500.000 polletnih vinjet za osebna vozila za letos in 15.000 kosov polletnih vinjet za motorna kolesa za letos.


V skladu s pogodbenimi roki mora izbrani ponudnik od 31. oktobra letos Darsu postopno dobavljati še polletne in letne vinjete za osebna vozila in motorna kolesa za leto 2009. Skupno mora do 15. decembra letos izdelati in dobaviti 2,5 milijona polletnih vinjet za osebna vozila ter 30.000 polletnih za motorna kolesa ter 1,2 milijona letnih vinjet za osebna vozila in 50.000 letnih vinjet za motorna kolesa.

 

Združenje evropskih avtomobilskih klubov z uradno pritožbo proti vinjetam

 

Združenje evropskih avtomobilskih klubov (EAC) je danes uradno protestiralo pri Evropski komisiji proti uvedbi vinjet na slovenskih avtocestah. Komisarja za promet so pozvali, naj se pri slovenski vladi zavzame za "ustrezno in uporabnikom prijazno ureditev cestninjenja".

 

Evropsko interesno združenje voznikov avtomobilov nasprotuje predvsem temu, da bo treba tudi v primeru le enkratne vožnje po slovenskih avtocestah obvezno kupiti polletno vinjeto po ceni 35 evrov. "S tem bo oviran turistični promet v Evropi, izletniki in počitnikarji pa nesorazmerno obremenjeni," je pojasnil predstavnik EAC Matthias Knobloch. Po njegovih besedah so časovno raznolike vinjete "najmanj, kar zahteva" združenje.

 

V EAC so spomnili, da je tudi Avstrija šele na zahtevo Evropske komisije uvedla desetdnevne vinjete, pa čeprav ima tudi dvomesečne vinjete. Slovenija bi se po ocenah združenja morala zgledovati po tem primeru ter prav tako nemudoma uvesti desetdnevne oz. mesečne vinjete.

 

V EAC se je aprila lani združilo pet avtomobilskih klubov iz Nemčije in Avstrije, ki zastopajo skupaj 2,5 milijona članov.