Za bančništvo najslabše zvezne države

Ameriška spletna stran moneyrates.com je naredila analizo propadlih bank v letu 2010. Za najslabši bančni trg sta se izkazali Florida in Washington, medtem ko posel cveti v Iowi.

Objavljeno
11. marec 2011 14.11
Ka. K., delo.si
Ka. K., delo.si
Washington - V lanskem letu je propadlo 157 ameriških bank, kar zveni kot zelo slabo leto za banke, a ob ugotovitvi, da jih je bilo kar 89 od vseh skoncentriranih le v petih zveznih državah, je slika nekoliko bolj jasna. Statistična obdelava podatkov je še pokazala, da je kar 20 zveznih držav, ki niso imele niti enega bankrota, zato je jasno, da je bančništvo v nekaterih državah veliko bolj tvegan posel kot v drugih. Na spletni strani moneyrates.com so natančno analizirali ameriško bančništvo.

Največ bančnih bankrotov se je v letu 2010 zgodilo na Floridi, in sicer kar 29, osem manj v zvezni državi Georgia, 16 v Illinoisu, 13 v Kaliforniji in deset v Washingtonu. Vrstni red se nekoliko spremeni, če se število bank pretvori v odstotke glede na število vseh bank, ki so v državi. Na tem seznamu vodi Washington z devetimi odstotki propadlih bank, sledijo Florida z 8,6 odstotki, Nevada z osmimi, Georgia s 6,5 in Oregon s 5,1 odstotki.

Za najboljši finančni trg se je izkazala Iowa, ki ima s 381 bankami največji bančni sistem, a v lanskem letu ni propadla niti ena.

Kazalci tveganja

Na bančno poslovanje vplivajo različni dejavniki, a so trije bolj pomembni: posebno slabo gospodarsko vzdušje, oslabljen nepremičninski trg in ohlapni zakoni. Kar tri države od petih, v katerih je največ propadlih bank, se nahajajo v vrhu slabih gospodarskih držav, kjer je tudi brezposelnost v vzponu. V treh državah, kjer je propadlo največ bank, je bil padec na nepremičninskem trgu kar 25 odstoten. V Ameriki ima vsaka zvezna država svoje zakone, tako je analiza pokazala, da je bilo največ bankrotov v državah z ohlapnimi zakoni in brez finančnih regulatorjev.