Za Bobinca dogovor o višjih plačah zelo pomemben

Dogovor o višjih plačah, ki smo ga s predstavniki sindikata in delavcev dosegli v četrtek, je zelo pomemben za Gorenje, saj gre za podjetje, ki ima trge, kupce in inovacije, meni Franjo Bobinac.

Objavljeno
02. oktober 2009 15.10
Franjo Bobinac
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Velenje - Dogovor o višjih plačah, ki smo ga s predstavniki sindikata in delavcev dosegli v četrtek, je zelo pomemben za Gorenje, saj gre za podjetje, ki ima trge, kupce in inovacije, je na novinarski konferenci v Velenju povedal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.

Za Bobinca je tudi pomembno, da imajo v podjetju socialni mir, opozoril je, da je bilo omenjeni dogovor, po katerem minimalna plača od 1. septembra letos znaša 540 evrov neto, kar je za 25 odstotkov več od 432 evrov minimalne plače v Sloveniji, težko skleniti. Uprava Gorenja je bila namreč soočena s tem, kako najti ravnovesje med socialo in realnim finančnim položajem podjetja.

 

"Če bi hotela uprava biti všečna delavcem, bi lahko dala vse na eno stran, ampak bi potem imeli težave z bankami in lastniki," je dejal Bobinac.

 

Poudaril je tudi, da so že v četrtek zvečer začeli nagovarjati delavce na zborih zaposlenih, z namenom pojasnitve vsebine sklenjenega sporazuma. Tako bo uprava Gorenja v dveh dneh nagovorila okrog 5000 delavcev. Omenjeni dogovor predvideva tudi prehod na 40-urnik, ki se je že zgodil v četrtek, kar pomeni sorazmerno višje prejemke, izplačilo draginjskega dodatka za september, oktober, november in december v višini 90, 70 oz. 50 evrov bruto odvisno od višine plače. Uprava podpira tudi udeležbo zaposlenih pri dobičku, zato bo skupaj s sindikatom pritiskala na ustrezne institucije, da bi se ta zakon začel uresničevati. Prav tako je vodstvo Gorenja pripravljeno že na naslednji skupščini delničarjev predlagati udeležbo zaposlenih pri dobičku.

 

Kot je zatrdil Bobinac, v Gorenju ne bo nižje plače od 600 evrov neto, pojasnil je tudi, da so skozi socialno partnerstvo ohranili 1500 delovnih mest, na čakanju je trenutno še 320 delavcev. Na minimalni plači pa je 550 delavcev.

 

Sicer je prodaja Gorenja letos na trgih vzhodne Evrope upadla za 30 odstotkov, na trgih zahodne Evrope pa za osem odstotkov. V 16 državah je družba že uspela povečati tržne deleže, zaloge pa je zmanjšala za 40 odstotkov. Letos naj bi imela skupina Gorenje, ki bo do konca leta proizvodnjo povečala za 30 odstotkov, skoraj 25 milijonov evrov prostega denarnega toka, v enakem obsegu se bo družba tudi razdolžila.

 

Bobinac, ki verjame, da nemirov v podjetju ne bo več, je tudi zatrdil, da bo na novembrski seji nadzornega sveta predlagal, da se upravi Gorenja plače zmanjšajo še za 30 odstotkov. Na vprašanje, koliko denarja bo moralo Gorenje zagotoviti za izplačilo višjih plač, pa prvi mož družbe danes ni želel razkriti. Glede domnevno previsokih prejemkov uprave je Bobinac odgovoril, da so plače uprave korektne in niso pretirane. Pri tem je postregel s podatkom, da v skupini Gorenje mesečno za plače namenijo 8,5 milijona evrov, medtem ko je neto strošek uprave 45.000 evrov.

 

Po Bobinčevi oceni Gorenje letos ne bo odpuščalo delavcev, do konca januarja prihodnjega leta pa naj bi skupaj s sindikatom oblikovali plačno politiko za leto 2010. V pripravi je tudi strateški načrt poslovanja od leta 2010 do leta 2013. Prvi mož Gorenja je še priznal, da so v podjetju nekoliko zanemarili dialog z delavci, zato se bodo trudili to popraviti oz. se pogosteje muditi med zaposlenimi.

 

Vodja pogajalske skupine Žan Zeba je tudi zatrdil, da se bodo januarja z upravo Gorenja pogajali o novi plačni politiki za leto 2010. Dejal je tudi, da so delavci nad četrtkovim dogovorom malce skeptični oz. bodo vanj verjeli, ko bodo prejeli naslednjo plačo.

 

Zeba je prepričan, da v pogajanjih o višjih plačah ni zmagovalca, sindikat in delavci pa so dosegli osnovne cilje. Zagotovil je, da znotraj sindikata ni bilo nikdar neenotnosti, ta pa je bila prisotna znotraj pogajalske skupine. Zeba je še izrazil veselje, da je uprava Gorenja pripravljena na socialni dialog in dodal, da so v četrtek zaradi dvoma v uspešnost pogajanj že začeli zbirati podpise v podporo stavki, ki je bila napovedana za 8. oktober letos, vendar pa te zdaj ne bo.