Za Cinkarno naj bi se zanimala češka Precheza

Za nakup 33,46-odstotnega deleža v celjski Cinkarni, ki ga prodajata Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba, naj bi se zanimala češka družba Precheza.

Objavljeno
01. februar 2007 14.00
Tomaž Benčina
Ljubljana/Celje - Za nakup 33,46-odstotnega deleža v celjski Cinkarni, ki ga prodajata Kapitalska družba (KAD) in Slovenska odškodninska družba, naj bi se po poročanju današnjega časnika Finance zanimala češka družba Precheza, ki je del holdinga Agrofert. Ta družba naj bi dvignila razpisno dokumentacijo, vendar to še ne pomeni, da bodo oddali tudi ponudbo, navaja časnik. Predstavnica KAD Vesna Razpotnik je danes povedala, da imena potencialnih ponudnikov še ne morejo razkriti.

Rok veljavnosti ponudbe poteče sredi aprila, kot pravočasno prispele ponudbe pa se bodo štele tiste, ki bodo poslane do 15. februarja. Prevzemna cena za delnico znaša 198 evrov.

Direktor Cinkarne Tomaž Benčina je danes povedal, da morebitna prodaja državnega deleža v Cinkarni za njih še nič ne pomeni, saj je vprašanje, ali bo ta prodaja sploh uspešna. Tudi Precheza proizvaja titanov dioksid, po besedah Benčine pa s to družbo, ki je njihova konkurenca, nimajo posebnih stikov, razen izmenjav na tehničnem področju.

Pojasnil je tudi, da o managerskem odkupu delnic ne razmišljajo, saj bi morali zbrati okrog 100 milijonov evrov. Lansko poslovanje Cinkarne je Benčina ocenil kot zelo uspešno. Podjetje je namreč lanske prihodke povečalo za 27 odstotkov na 160 milijonov evrov, dobiček pa je podvojen in znaša pet milijonov evrov.