Za delavce iz Romunije in Bolgarije trg dela odprt

Ekonomsko-socialni svet je predlog vlade, da Slovenija s 1. januarjem 2007 za državljane Romunije in Bolgarije sprosti trg dela.

Objavljeno
15. december 2006 20.27
Delavcev iz omenjenih držav je v Sloveniji že zdaj malo
Ljubljana – Ekonomsko-socialni svet (ESS) je predlog vlade, da Slovenija s 1. januarjem 2007 za državljane Romunije in Bolgarije – državi bosta s 1. januarjem vstopili v EU – sprosti trg dela. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve poudarjajo, da je delavcev iz omenjenih držav v Sloveniji že zdaj malo, prav tako večjega priliva ne pričakujejo v prihodnje. Tako menijo, da sprostitev ne bo ogrozila trga dela.

Kakor je pojasnila predstavnica ministrstva za delo Janja Romih, so se s socialnimi partnerji dogovorili, da bodo izvajali aktivnejši nadzor ter redno spremljali zaposlovanje romunskih in bolgarskih državljanov v Sloveniji ter tudi za preostale države. Poleg tega imajo na voljo tudi varnostno klavzulo ob ogrožanju slovenskega trga dela zaradi zaposlovanja tujcev, je dodala.

Socialni partnerji so potrdili tudi uredbo o določitvi kvote delovnih dovoljenj za leto 2007, s katero se omejuje zaposlovanje tujcev na slovenskem trgu dela. Kvota bo prihodnje leto enaka letošnji, to je 18.500, v njej je predvidenih tudi rezervnih tisoč delovnih dovoljenj.