Za Križaniča gospodarska rast zdrava, prvi izziv izboljšanje konkurenčnosti

Gospodarska rast Slovenije je zdrava, temelji pa na izvoznem povpraševanju in na stabilnem notranjem okviru, je ob robu februarskega zasedanja DZ povedal minister za finance Franc Križanič.

Objavljeno
28. februar 2011 18.45
Ka.L., delo.si
Ka.L., delo.si
Ljubljana - Vlado sedaj čakajo novi izzivi, prvi med njimi pa je izboljšanje konkurenčnosti, je dodal. Križanič je spomnil, da je kriza Slovenijo prizadela nadpovprečno. Gospodarstvo je bilo pred krizo pregreto, inflacija je rasla hitro, zadolževanje gospodarstva v tujini pa je bilo zelo veliko, je po pisanju STA, povedal Križanič. Ta recesija je povzročila globok padec bruto domačega proizvoda (BDP) v letu 2009, je dodal.

Vladi je z različnimi ukrepi uspeli doseči preobrat, gospodarska rast pa je sedaj zdrava, je ocenil minister. Rast po njegovih besedah temelji na izvoznem povpraševanju in približno izravnanih zunanjetrgovinskih bilancah ter na stabilnem notranjem okviru oz. na zelo nizki stopnji inflacije.

Križaniča danes objavljeni podatki o gospodarski rasti v lanskem letu sicer niso presenetili, je dejal in dodal, da vlado sedaj čakajo novi izziv. "Brez dvoma je prvi izboljšanje konkurenčnosti," je povedal. Po njegovem je treba pospešiti tudi izvajanje določenih investicijskih aktivnosti za izboljšanje infrastrukture v Sloveniji, kar pa je vezano na ustrezna prostorska dovoljenja.

Tu imamo primanjkljaj in upam, da ga bomo vsaj do poletja uspeli sanirati in da bodo projekti na tem področju stekli, je dejal Križanič in dodal, da se bo v tem primeru gospodarska rast pospešila. Podatki namreč kažejo, da sorazmerno hitro gospodarsko rast v Sloveniji ob koncu lanskega leta še vedno najbolj zavira gradbeništvo, je povedal.

Državni statistični urad je danes sporočil, da se je slovenski bruto domači proizvod lani realno okrepil za 1,2 odstotka. V zadnjem lanskem trimesečju je bila gospodarska rast medtem v četrtletni primerjavi 0,6-odstotna, v medletni primerjavi pa 2,1-odstotna.