Za neplačevanje prispevkov mora nekdo odgovarjati

Vlada išče rešitve za Steklarsko novo - razmišlja, da bi neplačane prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje delavcev poplačala država preko Kada. Ta pričakovanja vlade označuje za neutemeljena.

Objavljeno
08. oktober 2009 19.29
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Ljubljana - Vlada se je danes pogovarjala o posebnem sklepu, da bi delavcem družbe Steklarska nova, ki je od spomladi v stečaju, neplačane prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje poplačala država preko Kapitalske družbe (Kad) ali katere druge ustanove, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Borut Pahor.

 

Ob tem se je odprlo vprašanje odgovornosti. "Da se od plač ne plačujejo prispevki v pokojninsko in zdravstveno blagajno, mora biti nekdo odgovoren," je poudaril Pahor.

 

Vodstvo Steklarske nove med letoma 2005 in 2008 ni plačevalo prispevkov od plač niti v pokojninsko niti v zdravstveno blagajno, je povedal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter menil, da mora biti za to nekdo odgovoren. "Zakaj se država takrat ni odzvala, saj plač ni mogoče izplačati, če niso plačani tudi prispevki," je vprašal.

 

Vlada je danes razpravljala o možnosti, da bi z morebitnimi spremembami zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju terjatvam in naslova neplačanih plač in prispevkov priznali status prednostnih terjatev.

 

Kot je povedal minister za pravosodje Aleš Zalar, veljavna zakonodaja to vprašanje sicer ureja; takim terjatvam namreč priznava status prednostnih terjatev, vendar samo za obdobje zadnjih treh mesecev pred začetkom stečajem. Podaljšanje tega obdobja in uveljavitev tega določila za nazaj, da bi torej veljalo za že začete stečajne postopke, pa bi bilo protiustavno. Taka retroaktivna uporaba zakona bi namreč posegla v pravice vseh ostalih upnikov, ki nimajo terjatev s statusom privilegirane terjatve.

 

Vlada je tako z dnevnega reda današnje seje umaknila predlog, da bi z noveliranjem zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju za prednostne terjatve veljale plače in nadomestila plač za zadnjih dvanajst mesecev pred začetkom postopka zaradi insolventnosti.

 

Kot je znano, so delavci Steklarske nove v začetku tega tedna Pahorja pozvali, naj izpolni svojo obljubo o tem, da jim bo država poplačala neplačane prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje. Iz Kada so v torek takšna pričakovanja zavrnili kot neutemeljena. Za kaj takega ni nikakršne podlage, saj gre za obveznosti, ki jih je kot zavezanec dolžna plačevati Steklarska nova, in ne njen lastnik, so pojasnili.