Za opuščanje spodbud je še prezgodaj

Finančni ministri Unije so predvsem pozvali vlade članic k »usklajenim strategijam« opuščanja sprejetih ukrepov, pri čemer pa je treba prizadevanje za stabilizacijo ekonomskih razmer uskladiti z vračanjem k zdravim proračunskim politikam.

Objavljeno
21. oktober 2009 11.55
Božo Mašanović
Božo Mašanović
Bruselj - Znamenja novega zagona evropskega gospodarstva se resda že kažejo, vendar je okrevanje krhko, zato še ni napočil čas za odpravljanje državnih spodbud gospodarstvu in finančnemu sektorju. Finančni ministri Unije so na srečanju v Luksemburgu tako predvsem pozvali vlade članic k »usklajenim strategijam« opuščanja sprejetih ukrepov, pri čemer pa je treba prizadevanje za stabilizacijo ekonomskih razmer uskladiti z vračanjem k zdravim proračunskim politikam. Ministri so se tudi zavzeli za izboljšanje učinkovitosti javnih financ in okrepitev strukturnih reform, kar bo spodbudilo rast proizvodnje ter zmanjšalo zadolžitev držav.

Po najpomembnejšem od štirih načel, ki naj bi jih članice upoštevale pri strategijah opuščanja pomoči gospodarstvu, je proračunske spodbude treba odpraviti v primernem trenutku. Če bodo napovedi evropske komisije pokazale, da se je oživljanje rasti stabiliziralo, bi se zdravljenje javnih financ v vseh članicah Unije moralo začeti najpozneje leta 2011, pri čemer pa bi kazalo upoštevati posebne razmere v državah, zato nekaterim priporočajo, naj začnejo ukrepati že prej. »Nobena država z velikim primanjkljajem tega zanesljivo ne bo mogla sanirati do leta 2011, bodo pa ga takrat začele zmanjševati,« sodi slovenski minister Franc Križanič, ki je pristavil, da »trenutno nismo dobili nobenega indica, po katerem bi morala Slovenija že leta 2010 pospešeno zmanjševati svoj primanjkljaj«.

Zaradi nakopičenih deficitov in visokih javnih dolgov se ministri v načelih zavzemajo za ambiciozno konsolidacijo proračunov, ki naj v večini držav znatno preseže 0,5 odstotka bruto proizvoda na leto. Izhodne strategije na proračunskem področju bodo spremljali ukrepi za okrepitev proračunskih okvirov držav, ki naj zagotovijo kredibilnost politik zdravljenja in zagotavljanja dolgoročne vzdržnosti javnih financ. Ne nazadnje, strategije opuščanja spodbud je treba uskladiti med članicami skupnosti. Te elemente bi države morale upoštevati v programih stabilnosti oziroma konvergence, ki so jih dolžne konec januarja 2010 predložiti evropski komisiji.

Več v tiskani izdaji Dela.