Za razvojno investicijske projekte razdeljenih 15 milijonov evrov

Ministrstvo za gospodarstvo je v okviru javnega razpisa za sofinanciranje izvajanja razvojno investicijskih projektov ter spodbujanje prezaposlitev in samozaposlovanja v tem in prihodnjem letu odobrilo 50 vlog.

Objavljeno
09. november 2009 15.57
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Na ministrstvu za gospodarstvo so v okviru prvega dela avgusta objavljenega javnega razpisa za sofinanciranje izvajanja razvojno investicijskih projektov ter spodbujanje prezaposlitev in samozaposlovanja v tem in prihodnjem letu odobrili 50 vlog. Povpraševanje je štirikrat preseglo ponujenih 15 milijonov evrov.

Gre za razpis izvajanja ukrepa omejene vrednosti za izvajanje razvojno investicijskih projektov ter spodbujanje prezaposlitev in samozaposlovanja v letih 2009 in 2010, ki sta ministrstvi za gospodarstvo ter za delo, družino in socialne zadeve objavili kot odziv na spremenjene gospodarske razmere. V okviru razpisa je na voljo skupaj okvirno 71,88 milijona evrov.

 

Prijavila so se lahko podjetja, ki imajo težave v poslovanju zaradi posledic splošne finančne krize, pred tem pa so poslovala z dobičkom. Poleg tega so se morala v obdobju med letoma 2005 in 2007 izkazati z nadpovprečnimi vlaganji v raziskave in razvoj, investicijami v širitev dejavnosti ali tehnološko posodobitev ali povečanjem števila zaposlenih oz. deleža visoko kvalificiranega kadra med zaposlenimi.

 

Gospodarsko ministrstvo je svojih 15 milijonov evrov že razdelilo, preostalih okvirno 56,88 milijona evrov bo ministrstvo za delo, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal vodja sektorja za konkurenčnost in industrijsko politiko na ministrstvu za gospodarstvo Janko Burgar.

 

Cilj že zaključenega prvega dela razpisa je preprečiti zaustavljanje začetih razvojno investicijskih projektov v podjetjih zaradi likvidnostnih težav. Na gospodarskem ministrstvu so prejeli 221 vlog, ugodno so jih rešili 50, je povedal Burgar.

 

Pri tem je lahko vsak prijavitelj prejel do 50 odstotkov izkazanih upravičenih stroškov. Najvišja možna dodeljena pomoč je lahko znašala 500.000 evrov in takšen znesek je prejelo šest podjetij: Calcit Stahovica, PAP Avtomatika Ljubljana, PAP Mobil Telekomunikacija Ljubljana, Radeče papir Radeče, Robotika Kogler Radenci in Wravor Stranice.

 

Cilj drugega in tretjega dela razpisa je podpreti prezaposlovanje delavcev ter samozaposlovanje zaposlenih. Na ministrstvu za delo bodo vloge sprejemali še skoraj pol leta, zadnje odpiranje vlog je napovedano 5. maja 2010.