Za škofjeloško Jelovico se zanimajo tudi Irci

Za danes napovedane dražbe za Jelovico vsaj za zdaj ne bo; tudi zato, ker so v Kadu in Sodu, ki prodajata četrtinski delež v škofjeloškem podjetju, prejeli še dodatno ponudbo tujega kupca.

Objavljeno
14. februar 2007 07.00
Tomaž Toplak
Ljubljana – Za danes napovedane dražbe za Jelovico vsaj za zdaj ne bo; tudi zato, ker so v Kapitalski (Kad) in Slovenski odškodninski družbi (Sod), ki prodajata četrtinski delež v škofjeloškem podjetju, prejeli še dodatno ponudbo tujega kupca.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah je to irsko podjetje. V dublinski družbi Ecolodge, ki sicer posluje z Jelovico, so nam včeraj potrdili le, da »že dlje časa preučujejo možnosti, povezane z Jelovico«, in hkrati zanikali, da so lastnikom že poslali uradno ponudbo.

Dražbe za Jelovico, napovedane za danes, do nadaljnjega ne bo, so nam včeraj dejali v Kadu, ki ga vodi Tomaž Toplak. To so utemeljili z dvema vzrokoma. Prvič; ker je medtem eden izmed ponudnikov Bojan Starman, tudi nadzornik Jelovice, objavil namero za prevzem družbe. In drugič; ker so v tem času pridobili še eno dodatno ponudbo tujega kupca.

»Preučili bomo vse možnosti za doseganje najvišje prodajne cene. Pri tem lahko glede na izkazani interes več kupcev pričakujemo, da se bo za prevzem odločil še kateri izmed njih,« so še pojasnili v Kadu, kjer še vedno ne izključujejo nove dražbe. O njej se bodo odločali po objavi prevzemne cene in preučitvi prevzemne ponudbe.

Prvi mož Soda Marko Pogačnik je sicer včeraj že izključil možnost, da država ostane najpomembnejša lastnica Jelovice. »Glede na ponudbe, ki smo jih prejeli, se bomo iz podjetja nedvomno umaknili. Naš temeljni cilj pa je pri tem iztržiti največjo mogočo ceno,« je dejal.

Bojan Starman pa je za Delo napovedal, da bo ceno, po kateri želi odkupiti večino Jelovice, objavil prihodnji teden. »Ta bo zagotovo višja od tiste na sivem trgu (okrog 2,3 evra na delnico, op. p.), velikega števila kandidatov pa bodo zagotovo veseli mali delničarji Jelovice. Z največjimi lastniki – Kadom, Sodom in Infondom – se bomo pogovarjali prihodnji teden, prav tako bomo razložili naše načrte upravi družbe,« je povedal Starman. Pri tem je treba dodati, da so nam v Kadu včeraj zatrdili, da se že pogovarjajo z vsemi potencialnimi kupci.