Za viceguvernerja BS predlagana Darko Bohnec in Timotej Jagrič

Parlamentarna mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga imenovanje dveh viceguvernerjev in članov sveta Banke Slovenije, ki ju predlaga predsednik republike Danilo Türk.

Objavljeno
12. november 2009 10.58
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Parlamentarna mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga imenovanje dveh viceguvernerjev in članov sveta Banke Slovenije, ki ju predlaga predsednik republike Danilo Türk. Za ta položaj kandidirata dosedanji viceguverner Darko Bohnec in profesor na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti Timotej Jagrič.

Sedanjemu viceguvernerju Bohnecu namreč marca prihodnje leto poteče mandat, medtem ko je bil Božo Jašovič septembra s položaja člana sveta razrešen zaradi nezdružljivosti opravljanja viceguvernerske funkcije z drugo dejavnostjo. Za izbiro dveh novih viceguvernerjev sta bila objavljena javna poziva za zbiranje predlogov možnih kandidatov, predsednik republike pa je nato po posvetovanju z vodji poslanskih skupin izbral najprimernejša.

 

Kot je danes pojasnil svetovalec predsednika republike Erik Kerševan, je Türk pri oblikovanju predloga upošteval dva pomembna vidika: s predlaganjem dosedanjega viceguvernerja naj bi se zagotovila stabilnost institucije, zunanji član pa naj bi vanjo vnesel nekaj novega razmišljanja. Zato predsednik republike državnemu zboru predlaga, naj imenuje oba.

 

Člani MVK so se z obema predlogoma seznanili in nanju niso imeli pripomb


Bohnec, rojen leta 1955, sicer funkcijo viceguvernerja opravlja že drugi mandat. Je univerzitetni diplomirani ekonomist, ki se je po diplomi zaposlil na takratnem Republiškem sekretariatu za finance. V Banki Slovenije se je zaposlil leta 1985, leta 1998 pa je bil prvič imenovan za viceguvernerja.

 

Timotej Jagrič, rojen leta 1975, pa je diplomiral, magistriral in doktoriral na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti. Tam je trenutno tudi zaposlen kot izredni profesor, ki deluje tako na pedagoškem kot znanstveno-raziskovalnem področju.

 

Svet Banke Slovenije sicer sestavljajo guverner in štirje viceguvernerji, ki jih državni zbor imenuje za mandatno dobo šestih let.