Začenja se lov na Gadafijeve milijarde

Novinar časnika Time Robert Baer poroča, da je libijski voditelj ukazal varnostnim organom naj začnejo sabotirati naftno infrastrukturo. Sabotaže naj bi bile sporočilo upornikom: ali Gadafi ali kaos. Obenem se začenja lov na Gadafijeve milijarde.

Objavljeno
23. februar 2011 13.04
Sod severnomorske nafte brent se je podražil za 2,12 dolarja na 94,82 dolarja
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Po navedbah Roberta Baera naj bi libijski varnostni organi začeli z razstreljevanjem naftovodov, ki vodijo k pristaniščem na mediteranski obali. Baeru je to sporočil vir blizu Moamerja Gadafija. Vendar pa novinar opozarja, da mu je isti vir pred tedni zagotovil, da se nemiri iz drugih arabskih držav ne bodo razširili v Libijo, kar zmanjšuje njegovo verodostojnost.

Moamer Gadafi naj bi bil v obupnem položaju, saj lahko računa le še na zvestobo svojega plemena, v vojski pa mu sledi še okoli 5,000 privržencev, ki so njegovi elitni izbranci. Vendar pa bi tudi s to silo Libijo lahko pahnil na rob državljanske vojne. Libijska vojska ima sicer okoli 45,000 vojakov.

Gadafijeva edina možnost za obstoj na oblasti je po mnenju Baera ta, da voditelje ostalih plemen uspe prepričati, da bo Libijo spremenil v drugo Somalijo, če ga bodo odstavili. Del načrta je poleg sabotaž tudi osvoboditev zapornikov z navodili, da naj napadajo tujce in pripadnike rivalskih plemen, ter omejevanje dostopa do hrane.

Začenja se lov na Gadafijeve milijarde

S predvidevanji o skorajšnjem padcu Gadafija pa se začenja tudi iskanje njegovega denarja v tujini, poroča nemški Spiegel. V Švici je odvetnik Ridha Ajmi, ki je pred časom zahteval zamrznitev premoženja nekdanjega tunizijskega predsednika Ben Alija, zahtevo po zamrznitvi Gadafijevega denarja že naslovil na pristojne organe.

Premoženje Gadafija je ocenjeno na milijarde evrov. Kljub temu, da trdni dokazi o Gadafijevih računih v tujini ne obstajajo, pa je njegovo zapravljanje denarja v Evropi znano. Svojemu sinu je v času študija v Münchnu denimo kupil vilo v vrednosti 7,8 milijona evrov. Obenem o višini Gadafijevega bogastva priča podatek, da je letno naftna industrija v Libiji ustvarila okoli 40 milijard dolarjev prihodkov, v korist ljudstva pa je bil porabljen le manjši del tega denarja. 

Caspar von Hauenstein, strokovnjak za korupcijo pri nevladni organizaciji Transparency International domneva, da je Gadafi večino denarja skril na računih v Singapurju in arabskih državah. Obenem poudarja, da dela denarja najverjetneje nikoli ne bodo našli.