Začenja se prvi krog dokapitalizacije NLB

NLB z današnjim dnem začenja prvi krog dokapitalizacije v višini 250 milijonov evrov. Novoizdane navadne kosovne delnice z glasovalno pravico bodo na voljo po 116 evrov (blizu knjigovodski vrednosti) samo obstoječim delničarjem, in to v sorazmerju z njihovimi lastniškimi deleži.

Objavljeno
06. marec 2011 20.01
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – Pa smo jo le dočakali: NLB z današnjim dnem začenja prvi krog dokapitalizacije v višini 250 milijonov evrov. Novoizdane navadne kosovne delnice z glasovalno pravico bodo na voljo po 116 evrov (blizu knjigovodski vrednosti) samo obstoječim delničarjem, in to v sorazmerju z njihovimi lastniškimi deleži. Spomnimo, da je največja lastnica država, ki ima neposredno v lasti okoli 33 odstotkov NLB, druga je belgijska KBC s 30,6-odstotnim deležem, dobro desetino imata paradržavna Kad in Sod, šest odstotkov Poteza naložbe itn. Zainteresirani lastniki imajo za vpis in vplačilo delnic 15 dni časa.

Država torej lahko v prvem krogu vpiše delnice v vrednosti okoli 82 milijonov evrov, sklada za približno 28 milijonov, KBC pa za 76 milijonov evrov. Sodelovanje KBC pri dokapitalizaciji je že dolgo časa v negotovosti, tudi zaradi zavez o dezinvestiranju, ki jih je morala dati evropski komisiji. Uradnih informacij o namenih KBC še vedno ni. Če Belgijci, pa tudi drugi lastniki, ne bodo pokazali interesa za naložbo, bo v skrajnem primeru dokapitalizacijo izvedla država sama, njen delež se bo tako povečal na 58 odstotkov. Denar za to ima zagotovljen.

Takoj po izteku prvega kroga se bo začel drugi krog. Dotlej neprodane dokapitalizacijske delnice bodo naprodaj domačim in tujim vlagateljem, tako pravnim kot fizičnim osebam, zanje pa bodo poleg vseh drugih investitorjev lahko tekmovali tudi sedanji lastniki. Drugi krog bo trajal osem dni. To pomeni, da bo postopek vendarle končan v roku, ki ga je banki postavil njen regulator, Banka Slovenije: do konca marca. Če bo vpisanih več delnic, kot jih bo na voljo, bodo želene zneske vsem vpisnikom sorazmerno znižali.

Začetek prodaje delnic se je nekoliko zamaknil »zaradi tehničnih razlogov«, po neuradnih informacijah pa je vlada čakala na stališče Bruslja, ali bi bila dokapitalizacija, če bi jo izvedla sama, razumljena kot državna pomoč. Tokratna kapitalska okrepitev je za NLB nujna, saj bo tako izboljšala svojo kapitalsko ustreznost. A za to, da bi izpolnila zahteve mednarodnih finančnih trgov, bi morala biti po mnenju poznavalcev vsaj trikrat večja.