Zadnji dan brezplačne menjave

Samo še danes lahko tolarje brezplačno zamenjamo v evre, od jutri bodo banke in pošte za menjavo zaračunale provizijo. Brezplačno bosta tolarje sprejemali le še BS in banka, ki jo bo ta izbrala.

Objavljeno
01. marec 2007 07.00
Ljubljana – Samo še danes lahko tolarje brezplačno zamenjamo v evre, od jutri bodo banke in pošte za menjavo zaračunale provizijo. Brezplačno bosta tolarje sprejemali le še Banka Slovenije in banka, ki jo bo ta izbrala. V obtoku je še za 15 milijard tolarjev bankovcev.

Danes je zadnji dan, ko banke, hranilnice in pošte brezplačno menjajo tolarje v evre. Od jutri bomo za menjavo iz ene valute v drugo morali plačati provizijo, njeno višino pa bo določila vsaka banka posebej. Tolarje bomo lahko brezplačno še naprej vsak dopoldan menjali na Banki Slovenije, to pa bo mogoče tudi v tisti banki ali hranilnici, ki jo bo izbrala BS.

Ta je namreč sredi februarja povabila vse poslovne banke in hranilnice, naj oddajo ponudbo za menjavo tolarjev v evre brez provizije. »Izbrana banka oziroma hranilca bo v imenu in za račun Banke Slovenije sprejemala tolarsko gotovino od strank in jo brezplačno zamenjala v evre, tako bo tudi po 1. marcu menjava tolarske gotovine, ki je še v obtoku, bolj dostopna,« so odločitev pojasnili v Banki Slovenije. Na povabilo je BS prejela deset ponudb, med katerimi bo izvajalca izbrala do konca prihodnjega tedna. Kot so pojasnili, bo lahko izbranih več bank oziroma hranilnic.

Tudi sicer ni treba skrbeti, če bomo ob spomladanskem čiščenju v predalih našli večjo vsoto kovancev – tolarske kovance bomo namreč lahko menjali še deset let, menjava bankovcev pa ni časovno omejena.

Več v današnjem tiskanem Delu