Zadovoljni z lanskim poslovanjem

V družbi Iskra Kondenzatorji so, kljub rasti cen barvnih kovin, zadovoljni z lanskimi poslovnimi rezultati. V letošnjem letu pričakujejo še boljše rezultate.

Objavljeno
02. februar 2007 15.35
Semič - V semiški družbi Iskra Kondenzatorji so, kljub rasti cen barvnih kovin, zadovoljni z lanskimi poslovnimi rezultati. Direktor Jože Rožman je dejal, da so lani zabeležili skoraj 10-odstotno poslovno rast, še boljše rezultate pa pričakujejo v letošnjem letu. Kot je pojasnil, so v podjetju lani vse mesece poslovali pozitivno, še vedno pa izvajajo postopno odpuščanje zaposlenih v skladu z zastavljenim programom prestrukturiranja.

Rožman je povedal, da v skladu s programom prestrukturiranja v Semiču pripravljajo nov informacijski sistem, ki so ga v podjetju začeli izvajati z začetkom tega leta. Zaradi njegovega uvajanja je predvideno tudi določeno odpuščanje in prerazporejanje zaposlenih, o konkretnih številkah pa Rožman zaenkrat ni želel govoriti. Glede položaja zaposlenih v podjetju vodstvo sicer sodeluje tudi z območnim Sindikatom kovinske in elektro industrije (SKEI).

Zelo pomembna izvozna trga ostajata trg Evropske unije in Azija. Rožman je pojasnil, da trenutno izvozijo skoraj 90 odstotkov svojih izdelkov. V Semiču si prizadevajo pokriti dejansko zadolženost, k čemur je pripomoglo lansko uspešno poslovanje. V podjetju so lani po besedah Rožmana namenili več sredstev tudi investicijam, tudi letos pa nameravajo vlagati v posodabljanje predvsem na področju proizvodnje kondenzatorjev.

Iz kritičnega obdobja v pozitivno rast

Rožman je poudaril, da podjetje z doseženimi poslovnimi rezultati prehaja iz kritičnega obdobja v pozitivno rast. "Kljub temu pa bomo potrebovali še kar nekaj let, da bomo presegli sedanjo zadolženost. V podjetju sicer sedaj redno poravnavamo vse obveznosti do dobaviteljev iz tekočih sredstev," je dejal Rožman.

V Semiču je trenutno nekaj več kot 900 zaposlenih, v proizvodnih enotah na Češkem in v Srbiji pa dela še okrog 70 ljudi. Glede na prvotne zastavljene načrte naj bi program notranjega prestrukturiranja zaposlenih zaključili do konca leta 2005, vendar so ga zaradi obilice dela nadaljevali tudi lani.