Zajeti britanski mornarji povzročajo negotovost

Cene nafte se gibljejo večinoma navzgor in so še vedno pod močnim vplivom dogajanja med Londonom in Teheranom oziroma usode v domnevno iranskih teritorialnih vodah.

Objavljeno
03. april 2007 08.00
Nafta - brent
Ljubljana – Cene nafte se v zadnjih dveh tednih gibljejo večinoma navzgor, z manjšimi popravki v nasprotno smer, in so še vedno pod močnim vplivom dogajanja med Londonom in Teheranom oziroma usode v domnevno iranskih teritorialnih vodah – kakor trdi Teheran – zajetih britanskih mornarjev. Severnomorska nafta brent se je v zadnjih dneh, od ponedeljka, 19. marca, podražila za skoraj osem dolarjev pri sodu, medtem ko se je cena zahodnoteksaške lahke nafte v istem obdobju povzpela za skoraj deset dolarjev.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte, ki jo bodo kupci prejeli maja, je bilo treba v ponedeljek odšteti 65,61 dolarja, kar je sicer 21 centov manj kot minuli petek. Severnomorska nafta brent pa se je na londonski borzi podražila za 40 centov, na 68,50 dolarja. Nafta Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) se je v petek, po podatkih s spletne strani kartela, podražila za 1,11 dolarja, na 63,46 dolarja za sod, in je tudi v ponedeljek ostala pod 64 dolarji za sod.

Več o tem si preberite v torkovem tiskanem Delu