Zamenjava vodstva Alitalie

Italijanska vlada je danes s položaja prvega moža nacionalnega letalskega prevoznika Alitalia razrešila Giancarla Cimolija in na njegovo mesto imenovala Berardina Libonatija.

Objavljeno
09. februar 2007 21.05
Na čelu Alitalie bo odslej Bernardino Libonati
Rim - Italijanska vlada je danes s položaja prvega moža nacionalnega letalskega prevoznika Alitalia razrešila Giancarla Cimolija. Na njegovo mesto je vlada, ki je lastnica 49,9-odstotnega deleža letalske družbe, imenovala Berardina Libonatija.

Libonatijevo imenovanje za prvega moža Alitalie morajo sicer potrditi še ostali lastniki družbe na skupščini, ki je predvidena za 22. februar. Predloge države načeloma vedno podprejo tudi ostali lastniki.

Lastniki Alitalie bodo na skupščini imenovali petčlansko vodstvo družbe, med imeni pa ni Cimolija, ki velja za izredno nepriljubljenega med sindikati, ostre kritike zoper njega pa je večkrat izrekla tudi italijanska vlada.

Cimoli je bil na čelu Alitalie od maja 2004. Prav Cimoli naj bi bil kriv za slabo poslovanje družbe, ki je lani po prvih ocenah zabeležila 380 milijonov evrov izgube.

Kot je znano, je italijanska vlada decembra lani sklenila odprodati najmanj 30,1 odstotka od skupno 49,9 odstotka delnic v Alitalii. Ob tem je morebitnim interesentom naložila nakup celotnega podjetja, ohranitev "nacionalne identitete", logotipa in znamke letalske družbe ter pripravo programa za prestrukturiranje podjetja.