Zaradi korupcijskega škandala lahko pade indijska vlada

Indijski minister za telekomunikacije že sedi v zaporu, zaradi afere pa se mora pred parlamentom zagovarjati tudi premier. Indijo naj bi vpleteni oškodovali kar za 39 milijard dolarjev, afera pa negativno vpliva na mednarodne investicije.

Objavljeno
22. februar 2011 18.51
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Podkupovanje naj bi se zgodilo pri dodeljevanju telekomunikacijskih licenc, vanj pa je vpleten indijski politični in poslovni vrh, poroča nemški Spiegel. Indijski časopis The Hindu je afero že označil za največjo prevaro v zgodovini samostojne indijske države.

V središču škandala je milijarder Anil Ambani, lastnik drugega največjega mobilnega operaterja v Indiji, ki naj bi s podkupnino prišel do omenjenih licenc. Njegovo zaslišanje pred policijo je v Indiji vzbudilo izjemno pozornost medijev.

Odnos indijske družbe do korupcije se spremija

Siddharth Varadarajan, ekspert za analizo korupcije pri časopisu Hindu, poudarja, da bi bilo takšno zaslišanje še pred desetimi leti nemogoče. Afera tako razkriva spreminjajoči se odnos indijske družbe do korupcije, ki se kaže tudi v tem, da mediji vse bolj kritično poročajo o tej temi.

Včasih so bili veliki podjetniki v Indiji junaki, danes pa javnost na njih in njihovo tesno povezanost s političnim vodstvom gleda vse bolj nezaupljivo. Kljub temu indijski podjetniki korupcijo vse pogosteje uporabljajo za dosego ciljev.

Veliko indijskih politikov ima na hrbtni stran svojih vizitk napisane podatke svojih podjetij, kar ponazarja, kako povezana je indijska politika z gospodarstvom. Aktualni škandal tako osvetljuje razmere v tretji največji gospodarski sili v Aziji, v kateri so sta moč in bogastvo pogostokrat sinonim. Indijski višji sloj bi lahko brez težav primerjali z ruskimi oligarhi, ocenjuje novinar Spiegla.

Tuji investitorji so zaskrbljeni

Podkupovalne afere predstavljajo vedno večji problem za indijsko gospodarstvo. Mednarodni investitorji so zaradi nedavnih dogodkov zaskrbljeni, zato se jih vedno več umika z indijskega trga.

Indijska borza je od začetka letošnjega leta padla za 11 odstotkov, tuje neposredne investicije pa so upadle kar za 27 odstotkov.