Zaradi nezakonite prekinitve delovnega razmerja z SCT GEM delavcu grozi izguba prebivališča

V zadnjih dneh se je veliko govorilo o nekdanjem gradbenem delavcu podjetja SCT GEM Gradbena mehanizacija Zuhdiji Nišiću, ki mu zaradi nezakonite prekinitve delovnega razmerja grozi tudi izguba prebivališča.

Objavljeno
02. februar 2011 18.38
Maja Prijatelj, panorama
Maja Prijatelj, panorama
Ljubljana - 28. januarja ga je hišnik v delavskem domu na Šmartinski cesti v Ljubljani obvestil, da se mora zaradi neplačila najemnine do ponedeljka, 31. januarja izseliti, drugače ga bo iz doma odstranila policija. Po navedbah samoorganizirane skupine delavcev Nevidni delavci sveta (IWW) naj bi mu hišnik grozil tudi z zamenjavo ključavnice in podobnimi samovoljnimi ukrepi. V torek je Marjanca Kaučič, direktorica podjetja Novista, ki upravlja z delavskim domom - podjetje je hčerinska družba SCT d. d. - Nišića še pisno pozvala k plačilu 140 evrov najemnine, drugače bo izgubil pravico do bivanja v domu. Isto popoldne je Nišića res obiskal policist, vendar za njegovo izselitev zaradi dovoljenja za stalno bivanje tako ni imel zakonske podlage. »Saj veste, kako se počuti človek, ki ga obišče policija, tudi če ni storil ničesar. Zaradi tega sem moral sinoči obiskati urgenco. Bal sem se, da bom doživel infarkt,« razburjeno pripoveduje Nišić.

Spomnimo: Nišiću so v podjetju SCT GEM Gradbena mehanizacija 14. decembra lani nezakonito prekinili delovno razmerje za določen čas, kakor je razsodilo tudi Delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Sodišče je v obrazložitvi navedlo, da ga je podjetje dolžno pozvati nazaj na delo v osmih dneh. Vendar se to ni zgodilo. Ko je bil Nišić zaposlen, je Novisti redno plačeval najemnino, od zadnje, polovične plače 270 evrov, ki jo je dobil 14. decembra, pa mu za njeno plačilo ni ostalo denarja. Zato ga je Novista 25. januarja pri Upravni enoti Ljubljana in na Generalni policijski upravi odjavila z začasnega prebivališča. »Ne vem, odkod jim pravica, da so me odjavili, in kateri zakon jim jo je dal. Uničili so mi življenje in življenje celotne moje družine. Prvega so se me lotili zato, ker sem se pritožil zoper delodajalca, počasi se bodo spravili tudi na ostale brezposelne delavce, ki še bivajo v domu,« je prepričan Nišić.

»Delodajalec je Zuhdijo Nišića prijavil na nastanitev in jo zanj tudi plačeval. 24. decembra lani pa smo zanj prejeli odpoved nastanitve, kar pomeni, da jo je delodajalec nehal plačevati. Če delavec meni, da mu je delodajalec pogodbo o zaposlitvi prekinil nezakonito, to ni naša stvar. Nišiću se je ta krivica dejansko zgodila, vendar mu zato ne moremo omogočiti brezplačnega bivanja. Naj si izposodi denar in plača najemnino. Če ga bodo v podjetju SCT GEM ponovno zaposlili, mu bomo denar vrnili,« zagotavlja Kaučičeva.