Zaradi pritiskov prestavljena seja Preventovih nadzornikov

Napovedane seje nadzornega sveta Preventa Globala v Slovenj Gradcu, kjer naj bi razpravljali o ultimatu Preventa Dev po odstopu prvega moža Preventa Globala Ivana Majcna, ni bilo.

Objavljeno
23. oktober 2009 22.18
Ivan Praprotnik
Ivan Praprotnik
Slovenj Gradec - Za nocoj napovedane seje nadzornega sveta Preventa Globala v Slovenj Gradcu, kjer naj bi razpravljali o ultimatu Preventa Dev po odstopu prvega moža Preventa Globala Ivana Majcna, ni bilo. Najbrž usodni sestanek nadzornikov bo v nedeljo ob 12. uri. Predsednik NS Vladimir Bilić je rekel, da je bil sejo prisiljen preložiti, saj so nanj ter na nadzornika Janeza Sušnika in Bogdana Šavlija (Janko Šteharnik je v četrtek odstopil) pritiskali z vseh strani; celo tako, da ni bilo pogojev za normalno zasedanje in odločanje.

Na takšno Bilićevo odločitev je vplival tudi gospodarski minister Matej Lahovnik, ki je prvega nadzornika Preventa Globala včeraj opozoril, da lastnika Janko Zakeršnik in Nijaz Hastor »morata najti skupno rešitev, sicer bosta v primeru stečaja podjetja odgovorna oba«. Bilić je v obrazložitvi odpovedi ta teden že tretje seje Preventovih nadzornikov rekel, da si prizadevajo najti takšno rešitev, v kateri ne bo poražencev, tako na strani zaposlenih, upnikov in tudi lastnikov. Zvedeli smo, da sta na nedeljsko sejo nadzornikov povabljena tudi Zakeršnik in Hastor.

Predsednik sindikata Preventovih družb Vladimir Zorman je danes med zaposlenimi zbral 722 podpisov z zahtevo, naj se Ivan Majcen umakne s položaja, če bo Prevent tako ohranil 800 od okrog 1300 delovnih mest v tovarnah v Sloveniji. Hastor, preko katerega teče več kot 80 odstotkov poslov slovenskega Preventa, je napovedal, da bo že v ponedeljek prekinil sodelovanje s Slovenj Gradcem in proizvodnjo preselil, če Ivan Majcen ne odide iz uprave. Ta je še naprej vztrajen in je danes ponovil, da ne bo odstopil.