Zaradi utaje davkov škoda v višini 150.000 evrov

Kriminalisti oddelka za gospodarsko kriminaliteto so v zadnjem mesecu dni zaključili preiskavo dveh kriminalnih družb, ki sta s finančnimi zatajitvami in drugimi kaznivimi dejanji utajili davke in s tem povzročili škodo v višini več kot 150.000 evrov.

Objavljeno
11. oktober 2009 23.50
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Kriminalisti oddelka za gospodarsko kriminaliteto so v zadnjem mesecu dni zaključili preiskavo dveh kriminalnih družb, ki sta s finančnimi zatajitvami in drugimi kaznivimi dejanji utajili davke in s tem povzročili škodo v višini več kot 150.000 evrov, so sporočili s krške policijske uprave.

Kriminalisti so v prvem primeru ovadili pet fizičnih oseb in dve podjetji (dve osebi in eno podjetji sta iz Ljubljane, ostali so iz Posavja), ki predvsem v letu 2007 niso prijavili dejansko obračunanega zakonito pridobljeno davka na dodano vrednost pri prodaji vozil. Kriminalisti so pri tem ugotovili, da so prodali najmanj 31 vozil in kupcem pri tem izstavili račune s prikazanim in obračunanim 20-odstotnim davkom na dodano vrednost, davčnemu organu pa niso priglasili obračunanega davka za vozila, ki so bila kot rabljena kupljena na območju EU in prodana v Sloveniji.

 

Kriminalisti jim v kazenskih ovadbah zatajitve finančnih obveznosti očitajo, da so se v času od aprila do junija 2007 izognili plačilu več kot 97.000 evrov davka. Pri izogibanju plačila davka so odgovornih osebam in podjetjem pomagali tudi posamezniki, ki so se pojavljali kot navidezni kupci vozil.

 

Sum v nepravilnosti se je pojavil, ko so policisti ugotovili, da so nekateri kupci vozil višjega cenovnega razreda pri ovadenem podjetju za to prejeli račun z obračunanim davkom, ki pa kasneje ni bil odveden davčnemu organu. Sum so potrdili tudi inšpektorji davčnega urada Brežice, ki so pri inšpekcijskem nadzoru ugotovili nepravilnosti pri obračunavanju davka na dodano vrednost.

 

Pri tem so še ugotovili, da je bil naslov enega od obeh podjetij iz Posavja le navidezen, saj se tam ni odvijala nobena dejavnost in naj bi šlo za organizirano davčno utajo oziroma t.i. davčni vrtiljak. Skupna nabavna vrednost 31 vozil, kjer so ugotovili nepravilnosti, je bila nekaj več kot 450.000 evrov.

 

V drugem primeru pa so kriminalisti ovadili štiri fizične osebe (tri iz Posavja in ena s celjskega območja) zaradi suma, da so ustanovili podjetje oz. status samostojnega podjetnika na območju Posavja, pretežno z namenom, da so se lahko v obdobju od marca do julija leta 2008 izognili plačilu davka na dodano vrednost v višini najmanj 54.000 evrov. Prek podjetja so prodali 15 vozil, za kar so izdali račune s prikazanim in obračunanim davkom na dodano vrednost. Od vozil, ki so bila kupljena v EU, prodana pa v Sloveniji, pa davčnemu organu niso plačali ustreznega davka na dodano vrednost.

 

Osumljencem so kriminalisti očitali zatajitev pri plačilu finančnih obveznosti ter ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Nosilec statusa samostojnega podjetnika naj bi tako proti plačilu podpisal več "bianco" dokumentov, ki so sestavo teh lažnih listin omogočili. Davčni organ so s temi lažnimi listinami poskusili preslepiti, da so bili ustrezni davki že plačani, so še sporočili s krške policijske uprave.