Zaradi višjih plač dodatno zmanjšali porabo ministrstev

Vlada je sprejela dopolnjeni predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti. Zaradi povišanih transferjev v pokojninsko blagajno in višjih plač za javne uslužbence pa je vlada še linearno znižala izdatke ministrstev.

Objavljeno
03. november 2009 20.04
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana - Vlada je včeraj sprejela dopolnjen predlog državnega proračuna za leti 2010 in 2011. Zaradi povišanih transferjev v pokojninsko blagajno in višjih plač za javne uslužbence pa je vlada še linearno znižala izdatke ministrstev. »Skupna proračunska poraba bo prihodnje leto znašala slabih 10,5 milijarde evrov, od tega bo nad milijardo evrov evropskih sredstev. Proračunski primanjkljaj bo leta 2010 znašal 1,8 milijarde evrov ali pet odstotkov BDP,« je še povedal Križanič.

Kar zadeva povečanje načrtovanega primanjkljaja v letu 2011, je Križanič še pojasnil, da »je bil za leto 2011 predviden 4,1-odstotni primanjkljaj. Zdaj se je povečal zaradi interventnih ukrepov, ki so večinoma omejeni na leto 2010. Verjetno leta 2011 takšnega zakona ne bomo podaljševali. Verjetno bo vmes treba narediti nekatere strukturne reforme.« Pri tem je še dodal, da »če bomo s prilivi ali novimi davščinami povečali prilive, bo primanjkljaj manjši. To je izvedljivo le s povečanjem gospodarske rasti in z občutnim izboljšanjem razmer v našem gospodarskem okolju. Brez tega bomo imeli nekaj let povečanega primanjkljaja, ki ga bomo morali sanirati s presežki v obdobju konjunkture, tako da bo neto učinek približno nič,« je bil optimističen finančni minister.

Pri tem je vlada sprejela še dopolnjen interventni zakon z rešitvami, dogovorjenimi s socialnimi partnerji. Minister Križanič: »Pokojnine bodo z njim naraščale za polovico rasti plač, plače javnih uslužbencev pa bodo naraščale za polovico rasti inflacije. Njihova prva uskladitev bo oktobra prihodnje leto, druga pa oktobra 2011. Javni uslužbenci v tem času ne bodo dobili dodatka za uspešnost, povečan obseg njihovega dela bo omejen na 20 oziroma 30 odstotkov, omejena bo rast regresa. Prihodnje leto bo regres znašal v bruto znesku 692 evrov. Funkcionarjem se uskladitev ne bo odpravila. Pri socialnih transferjih bo uskladitev znašala polovico rasti inflacije, tako kot pri javnih uslužbencih. Prvi otrok, ki ga starši dajete v vrtec, bo imel subvencionirano oskrbo šele po poteku interventnega zakona.«

Več v današnjem Delu.