Zasavje: lani brezposlenost višja za šest odstotkov

V Zasavju se je registrirana brezposelnost lani povečala za šest odstotkov, kar je precej manj kot na državni ravni. Zaposlilo se je 19,4 odstotka več brezposelnih kot leta 2009. Lani je bilo največ prostih delovnih mest v predelovalnih dejavnosti, gradbeništvu in izobraževanju.

Objavljeno
22. februar 2011 14.29
Ka.K., delo.si
Ka.K., delo.si
Trbovlje - Na območju trboveljske območne službe zavoda za zaposlovanje se je lani zaposlilo 1862 brezposelnih oseb, kar je 19,4 odstotka več kot predlani. Povpraševanje delodajalcev delavcih pa je poraslo za 8,4 odstotka, saj so delodajalci prijavili 3115 potreb po delavcih, je zapisano na spletnih straneh republiškega zavoda za zaposlovanje, ki jih povzema STA.

V letu 2010 je na območju Trbovelj brezposelnost porasla predvsem na območju urada za delo Litija, in sicer za 14,3 odstotka, medtem ko se je na območju urada za delo Hrastnik zmanjšala za slabih sedem odstotkov.

Lani se je pri območni službi Trbovlje na novo prijavilo 3465 oseb, kar je za 13,5 odstotka manj kot leto prej. Najpogostejši razlog je bil iztek zaposlitve za določen čas, sledijo delavci, ki so izgubili delo iz poslovnih razlogov, iskalci prve zaposlitve in stečajniki.

Lani so v Zasavju v ukrepe aktivne politike zaposlovanja vključili 3407 brezposelnih oseb oz. 6,8 odstotka več kot v letu 2009. Največ je bilo vključitev v svetovanje in pomoč pri iskanju zaposlitve, v programe institucionalnega usposabljanja, pomoči pri samozaposlitvi, usposabljanja na delovnem mestu in v javna dela.

Januarja letos se je na območni službi Trbovlje na novo prijavilo 481 brezposelnih oseb, kar je 14,8 odstotka več kot decembra lani in 48,5 odstotka več kot januarja lani. Med novoprijavljenimi je bilo 35 iskalcev prve zaposlitve, 211 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 64 trajno presežnih delavcev in 118 stečajnikov, še piše STA.

Ob koncu januarja letos je bilo pri trboveljski območni službi prijavljenih 3691 oseb, kar je 6,6 odstotka več kot decembra in 11,2 odstotka več kot januarja lani.

Decembra lani in januarja letos se je delež dolgotrajno brezposelnih nekoliko znižal, porasel pa je delež starih nad 50 let. Še naprej se povečuje delež trajno presežnih delavcev in delež brezposelnih zaradi stečajev. Zmanjšuje pa se delež brezposelnih oseb brez strokovne oz. poklicne izobrazbe, medtem ko se zvišuje delež tistih z višjo, visoko ali univerzitetno izobrazbo.

Na območni službi pričakujejo, da bo brezposelnost letos še nekoliko naraščala zaradi nestabilnih razmer v gradbeništvu in z njim povezanih dejavnostih.