Zavarovalnica Triglav postala večinska lastnica Lovčena

Zavarovalnica Triglav je v torek kupila 1,04 odstotka delnic največje črnogorske zavarovalnice Lovčen in tako postala njena večinska lastnica.

Objavljeno
13. december 2006 14.54
Uprava zavarovalnice Triglav (z leve): član uprave Borut Eržen, predsednik uprave Andrej Kocič, in član uprave Vladimir Mišo Čeplak
Podgorica - Zavarovalnica Triglav je v torek kupila 1,04 odstotka delnic največje črnogorske zavarovalnice Lovčen in tako postala njena večinska lastnica, saj s povezano slovensko družbo SPCD nadzoruje njen 50,04-odstotni delež, danes piše podgoriški časnik Vijesti. Zavarovalnica Triglav je že nekajkrat poskušala prevzeti nadzor nad zavarovalnico Lovčen, ki jo sicer od začetka privatizacije pretresajo afere, sodeč po namigovanjih časnika Vijesti pa ta zgodba še ni končana.

Kot trdi časnik, je Zavarovalnica Triglav za 1,04 odstotka delnic Lovčena plačala približno 580.000 evrov oziroma 271,5 evra za delnico, kar naj bi bilo petkrat več od njihove nominalne vrednosti. Z Zavarovalnico Triglav povezana družba SPCP ima v Lovčenu 2,44-odstotni delež.

Časnik poleg tega trdi, da je Zavarovalnica Triglav v sredo plačala najvišjo ceno za delnico Lovčena, odkar je prišla v Črno goro, kajti druge delnice, ki jih je delno pridobila s pomočjo razvpite dokapitalizacije pred petimi leti, je plačala manj kot 60 evrov. Skupno naj bi Zavarovalnica Triglav plačala za večinski sveženj Lovčena nekaj več kot pet milijonov evrov.

Vijesti trdijo, da ima za izgubo državnega nadzora nad Lovčenom največ zaslug uprava Kombinata aluminija Podgorica (KAP), ki je v torek Zavarovalnici Triglav prodala delnice največje črnogorske zavarovalnice.

Zgodovina dogodkov

Da je Zavarovalnica Triglav prevzela nadzor nad Lovčenom, so slovenski in črnogorski mediji poročali že julija 2005, ko naj bi največja slovenska zavarovalnica skupaj s povezanimi družbami na borzi kupila manjkajočih dobrih 2,5 odstotka delnic. Takrat so mediji kot povezane družbe omenjali Faktor banko, SPCP, Triglav naložbe in Montenegrobanko, katere lastnica je od sredine leta 2003 Nova Ljubljanska banka.

Pozneje je prišlo do zapletov, kajti črnogorska komisija za vrednostne papirje je zahtevala od slovenskih institucij za kapitalski trg podatke, na podlagi katerih bi bilo mogoče ugotoviti, ali je prišlo do manipulacij v trgovini z delnicami Lovčena s strani Zavarovalnice Triglav. Komisija je zaradi domnevno spornega nakupa delnic ob koncu julija začasno prekinila trgovanje z delnicami Lovčena.

Zavarovalnica Triglav se je pritožila na lokalno upravno sodišče, omenjena komisija pa je v septembru lani sporočila, da ni ugotovila nobenih nepravilnosti pri spornem nakupu delnic in zato tudi sprostila trgovanja z delnicami Lovčena na borzi. Lovčen je kmalu zatem dobil nov odbor direktorjev te družbe, v katerem je imela Zavarovalnica Triglav večino, pač v skladu z razmerjem delničarske sestave Lovčena.

Podgoriški časnik Vijesti danes trdi, da so se zainteresirane strani ob imenovanju odbora direktorjev dogovorile o prekinitvi trgovanja z delnicami in da bodo Slovenci imeli manj kot 50 odstotkov delnic. Tako naj bi državi omogočili, da čim dražje proda svoj sveženj delnic. Časnik še trdi, da je bil v dogovor vključen tudi zdaj že nekdanji črnogorski premier Milo Djukanovć, katerega svetovalec Dejan Bajić je septembra lani tudi postal predsednik odbora direktorjev.