Zavrnili gradnjo plinskih terminalov

Tržaški občinski svet je včeraj zvečer z veliko večino glasov zavrnil načrta za gradnjo plinskih terminalov v Tržaškem zalivu.

Objavljeno
19. januar 2007 11.31
Plinski terminali bi usodno vplivali na Jadransko morje
Trst - Tržaški občinski svet je včeraj zvečer z veliko večino glasov zavrnil načrta za gradnjo plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. S 33 glasovi je izrazil nasprotovanje terminalu, ki ga sredi zaliva želi zgraditi španska družba Endesa, z 32 glasovi pa je prav tako zavrnil načrt gradnje kopenskega terminala pri Žavljah, ki ga predlaga druga španska družba, Gas Natural. Negativno mnenje o terminalih je izrekel tudi občinski svet manjše občine Milje pri Trstu.

Nad zavrnitvijo presenečeni

Kot poroča Primorski dnevnik, je bila v tržaškem občinskem svetu zavrnitev terminala sredi zaliva na dlani, zavrnitev kopenskega terminala pa predstavlja pravo presenečenje, saj je tržaški občinski odbor o njem še pred dvema tednoma izrekel pozitivno mnenje. V občinskem svetu se je bilo tako rekoč že oblikovalo transverzalno zavezništvo med glavnino desnosredinske večine in delom levosredinske opozicije v prid gradnje kopenskega terminala pri Žavljah, do negativnega glasovanja pa je prišlo zaradi propadlih pogajanj z družbo Gas Natural, o katerih je poročal župan Roberto Dipiazza.

Tržaška občinska uprava se je začela pogajati že pred dvema letoma, da bi od družbe Gas Natural iztržila določene bonitete. Po Dipiazzovih besedah naj bi bilo prišlo že pred časom do okvirnega dogovora, na podlagi katerega naj bi španska družba v obdobju 20 let plačevala občini Trst po pet milijonov evrov. Poleg tega naj bi tržaško komunalno servisno podjetje AcegasAps, v katerem ima tržaška občina večinski delež, pristopilo z 20-odstotnim deležem v lastništvo podjetja, ki bi upravljalo kopenski terminal, po kupni ceni pa naj bi mu družba Gas Natural tudi prodala 15 odstotkov plina, ki bi ga prepeljali v terminal pri Žavljah.

V nadaljevanju pogajanj, v okviru katerih je 16. januarja v Trst prišel tudi predsednik družbe Gas Natural Alberto Toca Gutierrez, ni prišlo do dokončnega dogovora, čeprav so se končala šele poldrugo uro pred začetkom četrtkove seje. Tako je na slednji glavnina tržaškega občinskega sveta potegnila z županom Dipiazzo in zavrnila tudi načrt gradnje kopenskega terminala pri Žavljah, z izjemo svetnikov opozicijske stranke Levih demokratov, ki se glasovanja niso udeležili.

Negativna ocena iz ekoloških razlogov

Drugače so številni svetniki levosredinske opozicije po poročanju Primorskega dnevnika očitali županu način vodenja pogajanj in dejstvo, da je imel Dipiazza vselej pred očmi izključno denarno računico, ter da je pozabil na okoljske nevarnosti in pomisleke o varnosti plinskih terminalov.

O načrtih za gradnjo terminalov je razpravljal tudi občinski svet manjše občine Milje pri Trstu, pri čemer je soglasno izrekel negativno mnenje o obeh predlaganih načrtih. Kot poroča Primorski dnevnik, je v sklepih zapisano, da projekta zaslužita negativno oceno iz varnostnih, ekoloških in družbeno-gospodarskih razlogov, predvsem pa zaradi metodoloških in formalnih pomanjkljivosti.

Obenem v sklepih piše, da bi miljska občinska uprava, v primeru, ko bi italijanska vlada prižgala zeleno luč za enega od obeh terminalov ali celo za oba, zahtevala dodatne informacije in študije, pa tudi posvetovanje s prebivalstvom.