ZDA: umik države s trga hipotekarnih posojil?

Ameriško finančno ministrstvo je predstavilo predlog za postopen umik države s trga hipotekarnih posojil. Ta se vrti predvsem okrog usode družb Fannie Mae in Freddie Mac, dveh finančnih gigantov z državno podporo, ki sta dolga leta omogočala poceni in dostopna hipotekarna posojila vsem slojem ameriške družbe.

Objavljeno
17. februar 2011 15.16
finančna družba Fannie Mae
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Fannie Mae in Freddie Mac sta podjetji, ki ju je država ustanovila v času okrevanja po veliki gospodarski krizi (Fannie) oziroma v začetku sedemdesetih let (Freddie kot konkurenca že delno privatizirani Fannie), ukvarjata pa se z odkupom hipotek, ki jih združujeta v pakete in prodajata kot dolžniške papirje. Tako sta omogočili dotok svežega denarja in nova posojila na nepremičninskem trgu. Pod pritiskom politike sta močno omilili pogoje in varovalke za dajanje posojil, da bi te lahko najemali tudi revnejši sloji, tako da je njun delež na trgu prodaje hipotek znašal že dobrih 85 odstotkov.

Potem ko sta postali javni delniški družbi, ju je država sredi hude finančne krize leta 2008 znova vzela pod svoje okrilje, njuno reševanje pa je davkoplačevalce do zdaj stalo več kot 150 milijard dolarjev, pri čemer bo končni znesek stroškov države po ocenah analitikov znašal med 224 in 360 milijardami dolarjev.

Reforma obeh podjetij je ena od zahtev proračunsko konservativnih republikancev, ministrstvo za finance pa je kongresu prejšnji teden predlagalo tri scenarije, kako se lotiti nepremičninskega gordijskega vozla in začeti umik države s tega trga. Prvi je postopna ukinitev družb Fannie in Freddie, pri čemer bi ju povsem nadomestila ponudba zasebnih finančnih podjetij. Drugi je ustanovitev državne agencije, ki bi ponujala posojila v času finančnih kriz, ko se zasebna podjetja praviloma umaknejo s trga posojil. Tretji je ustanovitev močno reguliranega trga zasebnih posojilodajalcev, ki bi posojila zavarovali z nakupom državnih zavarovalnih polic.

Konservativni ekonomisti so tretjo možnost že označili za »smrtonosno kombinacijo zasebnih dobičkov na račun državnih poroštev«. Večina podpira prvo izbiro. V vplivnem časniku Wall Street Journal menijo, da sta glavna krivca za zlom obeh podjetij politični vpliv in finančna moč nepremičninskih lobijev, ki so spodbujali njuno nezdravo rast in poroštva za bilijone dolarjev. Po njihovem mnenju bi morala država popolnoma umakniti vsa poroštva za takšna posojila, saj ta povzročajo prelivanje denarja vlagateljev iz podjetniškega in raziskovalnega sektorja na nepremičninski trg.