Zdaj je gotovo: dela bo kvečjemu za tisoč ljudi

Za vse delavce, ki bodo po stečaju družb Mure končali na zavodu za zaposlovanje, bo država zagotovila enkratno denarno pomoč. Septembrskih plač delavci ne bodo dobili, tisti, ki bodo zaradi stečaja izgubili delo, pa ne bodo dobili odpravin.

Objavljeno
23. september 2009 09.08
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Murska Sobota - Rezultat včerajšnjega drugega protestnega dneva delavcev Mure sta odstop uprave s prokuristom Zdenkom Podlesnikom in imenovanje Bojana Starmana za novega predsednika uprave Mure, d. d. Delati bo začel že v četrtek. Nadzorni svet, ki je obe odločitvi sprejel, se je prav tako odločil za odstop. Na seji nadzornega sveta so dobri dve uri sodelovali tudi predsednik vlade Borut Pahor, minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, direktor Slovenske odškodninske družbe Tomaž Kuntarič in člani stavkovnega odbora.

Tomaž Kuntarič je po končani seji delavcem, ki so vztrajali pred vhodom v tovarno, sporočil še druge odločitve. Novi predsednik uprave Mure Bojan Starman bo takoj oziroma v najkrajšem mogočem času predlagal uvedbo stečajev za vse družbe Mure, ki za to izpolnjujejo pogoje. Sod bo po uvedbi stečajev konkretno podprl ohranitev družbe Mura in partnerji, ki šiva za nemški Hugo Boss in v kateri je zaposlenih 477 delavcev. Po Kuntaričevih besedah bo delo v tej družbi po pričakovanju dobilo največ 1100 delavcev; to torej pomeni, da bo brez zaposlitve ostalo več kot dva tisoč ljudi.

Brez septembrskih plač in odpravnin

Za vse delavce, ki bodo po stečaju družb Mure končali na zavodu za zaposlovanje, bo država zagotovila enkratno denarno pomoč. Tako bodo, kot je povedal Kuntarič, laže preživeli čas do začetka prejemanja denarnih nadomestil za brezposelne (36 dni po uvedbi stečaja) in prejemkov iz jamstvenega sklada (86 dni po uvedbi stečajev). Višina enkratne denarne pomoči za delavca, ki bo izgubil službo, je 226 evrov, za drugega odraslega v njegovi družini 158 evrov in za vsakega naslednjega družinskega člana 68 evrov.

Kuntarič je delavcem odkrito povedal, da septembrskih plač ne bodo dobili, ker zanje ni denarja. Ponovil je tudi, da tisti, ki bodo zaradi stečaja izgubili delo, ne bodo dobili odpravin.

Delavci z njegovimi pojasnili o denarnih prejemkih seveda niso bili zadovoljni.

»Zavedam se, da z rešitvami ne morete biti zadovoljni, a so trenutno edine uresničljive,« je Kuntarič odgovoril na negodovanje iz vrst zaposlenih.

Nevarnost brezvladja


Danes je po Kuntaričevih besedah zaradi odstopa uprave obstajala nevarnost, da bo Mura ostala brez vodstva. In v tem brezvladju, ki bi lahko trajalo nekaj mesecev, bi ostali delavci sami, brez slehernih dohodkov. K sreči je Bojan Starman sprejel ponudbo, da takoj prevzame vodenje družbe in izvede prej našteta nujna opravila.

Po Kuntaričevih »operativnih« pojasnilih odločitev, sprejetih na seji nadzornega sveta, je delavcem spregovoril predsednik vlade Borut Pahor. Zahvalil se jim je za bolj prijazen sprejem, kakor ga je pričakoval, saj razume njihovo stisko. Poudaril je, da si vlada ves čas želi po najboljših močeh pomagati Muri in vsem tistim delavcem, ki bodo izgubili delo. Dejal je še, da verjame v prihodnost družbe Mure in partnerji, v kateri bo ohranjena proizvodnja, in da bo vlada storila vse, da bo Mura imela prihodnost. »Mura je naš skupni problem in upam, da ga bomo s skupnimi močmi tudi rešili,« je poudaril Pahor.

Odstop Zdenka Podlesnika


Že zgodaj zjutraj je bilo pred vhodom v tovarno zelo živahno. Več kot 1500 zbranim delavcem je prokurist Zdenko Podlesnik potrpežljivo odgovarjal na vprašanja. Dejal jim je, da bo izpolnil njihovo zahtevo po odstopu. A je tudi poudaril, da nikakor ne bo prevzel odgovornosti za vse slabo, kar se je v Muri zgodilo v preteklih letih in tudi v mesecih, preden je maja prevzel vodenje podjetja. Sledila je skupna seja stavkovnega odbora in uprave, na kateri je ta že napovedala svoj odstop.

Iz sredine tiskane izdaje Dela