Zdaj že štirje ponudniki zamenljivih poštnih storitev

Na slovenskem trgu so že štiri družbe, ki jim je Apek omogočil dostop do omrežja Pošte Slovenije in opravljanje zamenljivih poštnih storitev.

Objavljeno
21. februar 2011 10.08
Cveto Pavlin, Posel in denar
Cveto Pavlin, Posel in denar
Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) je doslej v okviru popolne sprostitve poštnega trga, ki je v EU začela veljati 1. januarja letos, ko je bil odpravljen še zadnji monopol, ki se je nanašal na prenos pisem in dopisnic, lažjih od 50 gramov, štirim družbam izdala ugotovitvene sklepe, da so izvajalci zamenljivih poštnih storitev, kar pomeni, da lahko dostopajo do omrežja Pošte Slovenije. To so Maksmail, KRO, Cetis in hčerinsko podjetje Pošte Slovenije EPPS. Vsa ta podjetja zdaj lahko opravljajo zamenljive poštne storitve, in sicer prevzemajo pošiljke do dveh kilogramov, poštne pakete do 10 kilogramov ter priporočene in vrednostne pošiljke.

Podjetje Maksmail je bilo prvo, ki je že oktobra lani od Apeka prejelo ugotovitveni sklep o opravljanju zamenljivih poštnih storitev, v začetku letošnjega leta pa še njegovo dopolnitev. KRO, Cetis in EPPS so ugotovitvene sklepe prejeli januarja. Če izvajalec zamenljivih poštnih storitev zaprosi Pošto Slovenije za dostop do njenega poštnega omrežja, mora Pošta Slovenije skladno z zakonom z njim skleniti pogodbo o dostopu pod določenimi pogoji. Po podatkih, s katerimi razpolaga Apek, je Pošta Slovenije do zdaj sklenila pogodbo le s celjskim podjetjem Maksmail.

Dostava še vedno 
v rokah Pošte Slovenije

Na slovenskem trgu poštnih storitev so sicer že več let prisotni vsi večji tuji ponudniki, kot so denimo Deutsche Post DHL, TNT, UPS, FedEx, GLS, DPD in drugi, ki pa storitve ponujajo z lastnim omrežjem. Zdaj na trg vstopajo ponudniki, ki bodo storitve ponujali z uporabo omrežja Pošte Slovenije. Del storitev, predvsem prevzemanje, sortiranje in dostavo pošiljk do poštnega omrežja, bodo zagotovili sami s svojimi zmogljivostmi, zadnji del, to je dostavo pošiljk do naslovnika, pa na podlagi pogodbe in za določeno plačilo prek omrežja Pošte Slovenije.

Pričakovati je, da se bodo ti ponudniki in tudi še morebitni drugi, ki se bodo vključili v ta posel, borili za velike stranke, predvsem za podjetja, ki imajo veliko poštnih pošiljk, kot so na primer banke, komunalna podjetja, mobilni in kabelski operaterji, ki pošiljajo mesečne račune ali izpiske, in jim bodo za prenos pošiljk ponudili velike popuste. Na izvedbeni ravni to deluje tako, da bo namesto poštarja Pošte Slovenije po vrečo s poštnimi pošiljkami prišel izbrani operater in jo dostavil do omrežja Pošte Slovenije v končno dostavo do naslovnikov. Popolna sprostitev poštnih storitev je torej tudi na slovenski trg prinesla več konkurence.