Zdraviliški turizem ne občuti krize

Slovenska naravna zdravilišča je v prvih devetih mesecih obiskalo več gostov, zabeležili so tudi več nočitev. Število gostov se je glede na lansko primerljivo obdobje zvišalo za 1,7, nočitve pa za 1,8 odstotka.

Objavljeno
29. oktober 2009 13.24
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Celje - S tem so lahko v zdraviliščih zadovoljni, so poudarili v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč. Kot so še sporočili, omenjeni podatki zdravilišča še vedno predstavljajo kot najuspešnejši zaokrožen turističen produkt v Sloveniji.

Razlogi za dobre rezultate so po njihovem mnenju predvsem v zelo močnem investicijskem ciklusu v zadnjih nekaj letih in s tem pridobitev novih modernih zmogljivosti tako v namestitvenih kompleksih kot v kopališko-wellneških delih.

Med tujimi gosti so najštevilnejši gostje iz Italije in Avstrije. Najbolj občuten padec pri prenočitvah so zabeležili pri gostih s Hrvaške in Nemčije, rastejo pa obiski iz Rusije, Srbije in Črne gore.

Jesen je ob slabših rezultatih v septembru sicer že pokazala trend zmanjševanja obiskanosti in posledično nočitev, za 2,2 odstotka, ter vplive gospodarske klime v državi. Vendar, kot kažejo prve napovedi za oktober, se je trend ponovno obrnil v pozitivno smer, saj so bili nekateri centri, predvsem ob vikendih, polno zasedeni, so navedli.

Kljub temu so finančni kazalniki slabši, saj so morali v zdraviliščih zaradi izredno močnih pritiskov na cene te ustrezno prilagajati. K temu jih sili tudi konkurenca na tujih trgih; Madžarska je s 30-odstotno devalvacijo postala za enak odstotek konkurenčnejša, pa tudi novi objekti v Avstriji z nizkimi cenami skušajo zaustaviti negativne trende.