Železničarji ne bodo stavkali

Pogajalski skupini Holdinga SŽ in Sindikata železničarjev Slovenije, ki je za 30. marec napovedal opozorilno stavko, sta celodnevna pogajanja končali z dogovorom o reševanju stavkovnih zahtev.

Objavljeno
28. marec 2007 22.01
Brižita
Ljubljana – Pogajalski skupini Holdinga Slovenske železnice in Sindikata železničarjev Slovenije, ki je za 30. marec napovedal dvourno opozorilno stavko, sta današnja celodnevna pogajanja končali z dogovorom o reševanju stavkovnih zahtev. Ob dogovoru je Sindikat železničarjev Slovenije napovedano stavko preklical.

Pogajalski skupini sta ugotovili, da nenehno prihaja do pomanjkanja železniških izvršilnih delavcev in soglašali, da bo treba takoj pristopiti k iskanju novih kadrovskih rešitev, so zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Obseg zaposlovanja v letošnjem letu ostaja na ravni, ki jo je določilo poslovodstvo, s tem, da se bo izvajanje terminskega načrta zaposlovanja za leto 2007 začelo takoj. Ob tem se bo nadomestil primanjkljaj 19 delavcev pri premiku, ki so sicer razporejeni na ta delovna mesta, a zaradi zdravstvenih in drugih omejitev tega dela že dalj časa ne opravljajo.

Pogajalski skupini sta se dogovorili tudi o postopkih za izvedbo usposabljanja potrebnega števila izvršilnih delavcev za zagotovitev nemotenega izvajanja tehnološkega procesa za naslednje voznoredno obdobje ob upoštevanju povečanega obsega dela.

Razlogi za pomanjkanja delavcev so številni - težave z zdravstvenimi skupinami zaposlenih, slabo stanje javne železniške infrastrukture, specifika dela, ki ne omogoča zunanjega kadrovskega nabora brez predhodnega izobraževanja in usposabljanja, ter dejstvo, da potrebno število železniških izvršilnih delavcev ni vezano zgolj na procese dela, temveč tudi na določila podzakonskih predpisov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so dodali, da sta pogajalski skupini soglašali, da je treba organizacijske in vodstvene funkcije usmeriti v krepitev skupnega dela. To mora preseči nekatere posledice dosedanjih nestrokovnih delitev dela, ki so posledica dosedanje delitve Slovenskih železnic, ki jo je odpravil novi zakon o železniškem prometu.

Kot smo že poročali, je sindikat železničarjev opozorilno stavko napovedal zaradi pomanjkanja delavcev, preveč nadurnega dela in posledično velikega dela neizrabljenega lanskega dopusta.