Železnice z 1,5-milijardno izgubo

Holding Slovenske železnice bo letos ustvaril manj kot 1,5 milijarde tolarjev izgube pred obdavčitvijo in brez upoštevanja rezultatov odvisnih družb.

Objavljeno
18. december 2006 22.45
Ljubljana - Holding Slovenske železnice bo letos ustvaril manj kot 1,5 milijarde tolarjev izgube pred obdavčitvijo in brez upoštevanja rezultatov odvisnih družb, je na današnji novinarski konferenci povedal namestnik generalnega direktorja železnic Branko Omerzu. S poslovnimi rezultati se je nadzorni svet seznanil že v petek, ko je obravnaval poročilo razpisne komisije za izbor generalnega direktorja družbe, pri čemer pa ni izbral nobenega kandidata.

Na predlog komisije, ki je pregledala prispele prijave, je nadzorni svet v petek sklenil, da izmed 10 prijavljenih ne izbere nobenega kandidata. Kot je danes povedal Omerzu, je prispelo 11 prijav, ena prepozno, med desetimi pa so le trije prijavitelji izpolnjevali pogoje.

Spomnil je še, da bo državni zbor danes obravnaval predlog novele zakona o železniškem prometu. "Dolgo čakamo nanj. Upamo, da bo sprejet, da pride do enovite družbe. Sedaj obstajajo znotraj holdinga tri družbe, ki pa nikoli niso zaživele," je še dejal Omerzu.

O železnicah januarja

Predlog Socialnih demokratov, da naj bi o zakonu o železniškem prometu pripravili javno predstavitev mnenj, ker gre za izjemno pomemben sistemski zakon, ki ga ne kaže sprejemati po nujnem postopku že danes, je matični državnozborski odbor za promet zavrnil. Ker pa je predlog zakona po mnenju številnih poslancev in tudi zakonodajno-pravne komisije slab, je predsednik odbora Franc Kangler 17. nujno sejo odbora prekinil, nadaljevanje pa napovedal za 9. ali 10. januar. Dotlej naj bi zakonsko besedilo s skupnimi močmi dopolnili. Po pojasnilu prometnega ministra Janeza Božiča bo takrat še čas, da zakon preverijo tudi v Bruslju in še umaknejo tožbo pred luksemburškim sodiščem Evropskih skupnosti.