Zmanjšanje pooblastil Fedu?

Vplivni ameriški senatni odbor je predlagal celovito prenovo državne nadzorne strukture, ki bi odvzela moč Fedu in ustvarila enotnega bančnega regulatorja.

Objavljeno
11. november 2009 15.12
Ka.L.
Ka.L.
Washington - Vplivni ameriški senatni odbor je predlagal celovito prenovo državne nadzorne strukture, ki bi odvzela moč Fedu in ustvarila enotnega bančnega regulatorja.

 

Chris Dodd, predsednik senatnega bančnega odbora, je včeraj predstavil radikalnejšo reformo regulatorja, kot jo je predstavila Obamova administracija.   Poteza je sprožila odkrit zakulisen boj med bankami, oblikovalci politik in regulatorji.

 

Demokrati so zakonski predlog podprli, medtem ko starejši člani republikanske stranke niso prišli na tiskovno konferenco kljub Obamovemu poskusu, da bi si zagotovil njihovo podporo za enega njegovih najpomembnejših zakonodajnih ciljev. 

 

Predlog združitve in utrditve regulatorjev je naletel na ostro nasprotovanje ameriške centralne banke Feda, Zvezne agencije za zavarovanje hranilnih vlog (FDIC) in manjših regulatorjev, ki pravijo, da so najbolje opremljeni za nadzor bank.

 

Dodd je dejal, da bi večina institucij morala imeti korist od regulatorja, ki bi zagotavljal "tranparentnost, manjšo birokracijo in ustvarjal pogoje za večjo konkurenčnost."

 

Viral Acharya, profesor financ na Poslovni šoli Stern na Newyorški univerzi, je dejal, da je ideja o enem bančnem regulatorju slaba. "Menim, da  bi bila to velika prenova tega, kar imamo," je povedal in dodal, da bi morala Fed in FDIC obdržati svoji nadzorni funkciji, da bi lahko vpeljali tudi druge vloge.

 

Obamova administracija je uradno dejala, da so odprti za idejo enotnega regulatorja, četudi se je razprava odvila veliko dlje, kot je bil prvotni namen ministrstva za finance.Osnutek zakonskega predloga Senata predvideva tudi ustanovitev agencije za predvidevanje sistemskih tveganj, ki bi lahko pozvala banke k razdrobitvi na manjše dele, če bi ogrožale celoten finančni sistem in naložila strožje zahteve na kapitalskem trgu.

 

Osnutek zakona, ki je ostrejši od ostalih verzij, pa ne predvideva drobljenja tudi zdravih bank.

 

Republikanci so zavrnili podporo predlaganemu zakonu, kot tudi predlogu o ustanovitvi agencije za zaščito finančnih kupcev, ki je po mnenju Dodda ključnega pomena za razbitje zlorab na področju prodaje hipotek in kreditnih kartic, kar se je izkazalo za nepremostljivo oviro. 

 

Dodd je dejal, da je še vedno optimističen glede republikancev, ki bi lahko zakon podprli, ko bi začel nastajati zakon v formalni obliki v prvem tednu decembra. Kljub spremembi mnenja republikancev je malo verjetno, da bo Obami uspelo izpeljati finančno reformo še v tem letu.