Znaki okrevanja gospodarstva se še krepijo

Indeks vodilnih gospodarskih kazalcev za države članice OECD se je avgusta okrepil za 1,5 točke na 99,2 točke. Podatki kažejo na okrevanje vseh največjih svetovnih gospodarstev.

Objavljeno
09. oktober 2009 17.17
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Pariz - V organizaciji 30 razvitih držav so ob tem dejali, da je treba biti pri tolmačenju signalov konjunkture previden, saj je CLI manj natančen, ko gre za prehod od okrevanja k konjunkturi, kot pri ugotavljanju preloma med upočasnjevanjem gospodarske dejavnosti in okrevanjem. Jasne znake okrevanja sicer beležijo prav vsa pomembnejša gospodarstva, poleg tistih iz OECD tudi Kitajska, Indija, Rusija in Brazilija.

Indeks CLI je bil avgusta v državah Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) obenem za 0,6 točke višji kot v enakem mesecu lani, je razvidno iz podatkov, ki jih je danes objavila OECD.

V ZDA se je indeks na mesečni ravni okrepil za 1,6 točke na 97,4 točke, v primerjavi z lanskim avgustom pa je bil za 1,6 točke nižji. V območju evra se je indeks v primerjavi z julijem popravil za 1,7 točke na 102 točke, bil pa je tudi kar za 4,1 točke višji kot avgusta lani. Mesečni skok vrednosti indeksa na Japonskem je znašal 1,3 točke (97 točk), v primerjavi z lanskim avgustom pa je bila vrednost CLI še naprej nižja, in sicer za 3,9 točke.

V Franciji se je CLI okrepil za 1,3 točke na 103,7 točke, v primerjavi z lanskim avgustom pa je bil višji za 6,6 točke. V Italiji pa se je indeks zvišal za dve točki na 106 točk in je bil v letni primerjavi višji kar za 10,4 točke. OECD previdno ocenjuje, da je v teh dveh gospodarstvih že mogoče govoriti o potencialni konjunkturi. V največjem evropskem gospodarstvu, v Nemčiji, je medtem CLI pridobil 2,4 točke (100,8 točke) in bil 2,1 točki višji kot avgusta lani.

V Veliki Britaniji se je CLI okrepil za 1,6 točke na 100,7 točke in je bil 1,7 točke višji kot leto prej. V Kanadi se je indeks izboljšal za 1,7 točke na 100,2 točke, v primerjavi z lanskim avgustom pa je bil višji za 1,5 točke.

Na Kitajskem OECD na podlagi meritev CLI že nekaj mesecev govori o okrevanju, podatkov za avgust pa nimajo. V Indiji se je indeks medtem avgusta zvišal za 0,9 točke na 98,8 točke oz. je bil za 0,1 točke višji kot avgusta lani. V Braziliji je indeks narasel za 0,4 točke na 98 točk, v primerjavi z lanskim avgustom pa je bil še vedno za 8,5 točke nižje. V Rusiji je indeks poskočil za 1,1 točke na 94,3 točke, v medletni primerjavi pa je bil nižji za 10,2 točke.

Indeks vodilnih gospodarskih kazalcev predstavlja signal morebitnih obratov v gospodarskih ciklih oz. prikazuje nihanja gospodarske dejavnosti okrog njene dolgoročne potencialne ravni. Naraščajoči CLI z vrednostmi nad 100 govori o konjunkturi, padajoči indeksa z vrednostmi nad 100 kaže na obrat navzdol, padajoče vrednosti indeksa pod 100 govorijo o upočasnjevanju gospodarske aktivnosti, naraščajoče vrednosti CLI pod 100 pa o okrevanju.