Znova poln pretok nafte po naftovodu Prijateljstvo

Po telefonskem pogovoru med ruskim predsednikom Putinom in njegovim beloruskim kolegom Lukašenkom je Rusija vzpostavila poln pretok po naftovodu Prijateljstvo.

Objavljeno
11. januar 2007 12.40
Nafta ponovno stekla
Moskva/Berlin - Rusija je po treh dneh ponovno vzpostavila poln pretok nafte po ruskem naftovodu Družba (Prijateljstvo), ki proti Evropi poteka po beloruskem ozemlju, je povedal podpredsednik ruskega upravitelja naftovoda Transneft Sergej Grigorjev.

V Moskvo pa je na pogovore z ruskim kolegom Mihailom Fradkovom danes odpotoval beloruski premier Sergej Sidorski.

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov beloruski kolega Aleksander Lukašenko sta v sredo v telefonskem pogovoru v grobem rešila spor med svojima državama, premieroma pa naložila nalogo dogovoriti podrobnosti. Sidorski in Fradkov morata po dogovoru med predsednikoma svoje dokončne predloge za rešitev odprtih vprašanj predložiti do petka.

Po naftovodu Prijateljstvo iz Rusije Evropa dobavi približno 12,5 odstotka vseh svojih zalog nafte. V minulem tednu so motnje v dobavi nafte zaradi spora med Rusijo in Belorusijo utrpele Češka, Nemčija, Madžarska, Poljska in Slovaška.

Motnje v dobavi nafte pa niso imele pomembnejšega vpliva na cene nafte na londonski borzi. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent je bilo tako danes treba odšteti 52,85 dolarja, kar je 84 centov manj kot ob zaključku trgovanja v sredo.

Kot je znano, sta Putin in Lukašenko v sredo v telefonskem pogovoru dosegla kompromis o dobavi ruske nafte Belorusiji. Belorusija je ukinila dajatev na rusko nafto, ki jo je uvedla 1. januarja, in tako odstranila glavno oviro za dobavo ruske nafte nekaterim članicam Evropske unije.

EU pozdravila ponovno dobavo nafte iz Rusije

Nemško predsedstvo Evropske unije je danes pozdravilo sredin dogovor med Belorusijo in Rusijo. Po navedbah nemškega zunanjega ministra Franka-Walterja Steinmeierja Nemčija želi zdaj začeti dialog z Rusijo, s katerim bi postavili zanesljive temelje odnosom med EU in Rusijo na področju energije.

Predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel, je nedavno ostro obsodila prekinitev dobav ruske nafte zaradi rusko-beloruskega spora, saj je ta po njenem mnenju uničil zaupanje v Rusijo kot dobavitelja energije. Merklova bo sicer 21. januarja obiskala Rusijo, kjer se bo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pogovarjala o političnem, gospodarskem in energetskem partnerstvu med Rusijo in EU.

Belorusija je naftovod zaprla v ponedeljek in tako popolnoma ustavila dobavo ruske nafte na območje Evropske unije. Po navedbah ruske strani je Belorusija nedovoljeno jemala nafto iz naftovoda, zato je bila Rusija prisiljena ustaviti dobavo nafte. Beloruska stran je jemanje nafte opravičevala z ruskim neupoštevanjem davka za tranzit prek beloruskega ozemlja. Rusija je ves čas vztrajala, da je dajatev na tranzit nafte, ki ga je Belorusija uvedla z novim letom, nezakonita.