Znova razveljavili izbor za izvajalca gradnje medicinske fakultete

Državna revizijska komisija je v ponedeljek znova ugodila zahtevi gradbenih podjetij Begrad in Granit za razveljavitev izbora izvajalca gradbenih del bodoče medicinske fakultete v Mariboru.

Objavljeno
16. februar 2011 18.23
A.V.B., delo.si
A.V.B., delo.si
STA poroča, da je s tem iz igre najverjetneje izpadlo podjetje Meteorit, ki ki ga je dosedanja razpisna komisija Univerze v Mariboru kljub vsem zapletom izbrala že nekajkrat. Revizijska komisija je doslej že trikrat razveljavila izbor razpisne komisije, v tokratni odločbi pa razpisni komisiji očita, da ta ni ravnala pravilno, ko je Granit in Begrad izločila iz izbora. Podjetji sta bili sicer izločeni zaradi neporavnanih obveznosti, ki naj bi jih konzorcij imel do enega od podizvajalcev iz naslova javnih naročil pri nekem drugem projektu, čeprav so v Begradu zatrdili, da so omenjena sredstva zadržana upravičeno.

Državna revizijska komisija očita razpisni komisiji celo nezakonito ravnanje, saj naj bi v nasprotju z zakonom izbranemu konzorciju Meteorit sredi postopka dovolila menjavo enega od partnerjev pri projektu.

Ker je rektor mariborske univerze Ivan Rozman nedavno vse pristojnosti v zvezi s projektom prenesel na dekana medicinske fakultete Ivana Krajnca, hkrati pa je dosedanjega vodjo razpisne komisije Boštjana Brumna zamenjal prodekan za gospodarske in finančne zadeve na medicinski fakulteti Bogdan Čizmarević, je pričakovati, da se bo postopek izbire izvajalca v kratkem vendarle zaključil. Kot je namreč pričakovati, bi posel zdaj lahko vendarle dobili gradbeni podjetji iz Slovenske Bistrice in Novega mesta, saj doslej edina v postopku še nista bila izločena, čeprav zdaj pritožbo napovedujejo v Meteoritu.

Dekan Krajnc danes za STA teh ugibanj ni želel potrditi, saj je po njegovem za nadaljnje odločanje zadolžena razpisna komisija, ta pa še ta teden pričakuje vrnjeno originalno dokumentacijo dosedanjega postopka. "Glede na sklep revizijske komisije in ugotovitve z naše strani najete odvetniške pisarne se bo komisija odločala. Prvič se bodo sestali že v ponedeljek, menim pa, da bi se dokončno lahko odločili v tednu ali dveh," je pojasnil Krajnc, ki je sicer z odločitvijo revizijske komisije zadovoljen. Meni tudi, da veliko prostora za pritožbe niti ni več.

Napovedujejo se novi zapleti

Vendar pa zapletov očitno še ni konec, saj so se danes na dogajanje v zvezi z izbiro izvajalca gradbenih del odzvali v družbi Primorje. Kot so spomnili v ajdovskem podjetju, so bili na podlagi točkovanja na razpisu razvrščeni na tretje mesto, torej pred konzorcijem Begrad Granit. Zato bodo podali pritožbo in zahtevali, da se jih upošteva pred njimi.

"Poleg tega moramo poudariti, da je razlika v ponujeni ceni izredno velika in znaša osem milijonov evrov. Ne razumemo, kako je lahko komisija spregledala takšno razliko. Glede na današnje stanje in potek garancij menimo, da mora komisija ponovno vključiti v obravnavo tudi Primorje in ne le Begrad Granita," je zapisala vodja odnosov z javnostmi v Primorju Ivana Bratož.