Ljubljana - Trije izdelki obarjene klobase oz. posebne salame, ki so na prodaj v slovenskih trgovinah, niso ustrezali zahtevam pravilnika o kakovosti perutninskih mesnih izdelkov, dobra tretjina izdelkov pa je imela relativno visoko vsebnost maščob, je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) ugotovila pri testiranju kakovosti obarjenih klobas.
Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala Marjana Peterman iz ZPS, zahtevam pravilnika niso ustrezale perutninska klobasa Hermine Wech (21,1 odstotka skupne maščobe), piščančja posebna klobasa Eurospin (21,5 odstotka skupne maščobe) in piščančja posebna klobasa Njami (24,7 odstotka skupne maščobe).
V izbranih vzorcih so odkrili tudi 16 različnih aditivov. Po zmernosti izstopa Perutnina Ptuj, saj so vsi trije njihovi izdelki na testu vsebovali po tri aditive iz nabora "tehnološko nujnih", izdelka proizvajalca Meso izdelki Žerak in blagovne znamke Eurospin pa sta vsebovala osem aditivov; poleg "tehnološko nujnih" še ojačevalce okusa, sredstvo za uravnavanje kislosti in zgoščevalno sredstvo.
Od vseh aditivov, ki so jih odkrili v testiranih perutninskih klobasah, je samo sedem takih, ki bi jih lahko vsakodnevno uživali tudi otroci, so poudarili v ZPS.
Pomanjkljive deklaracije
V veliki večini primerov so bili izdelki pomanjkljivo označeni, saj so bile deklaracije na 15 od 18 izdelkih neustrezne. Ustrezni sta bili samo dve deklaraciji, in sicer proizvajalcev Twinner in Heidermark Vertriebs. Največ napak so opazili pri poimenovanju izdelka in označevanju aditivov. Nedoslednosti so tudi pri označevanju roka uporabnosti in v tabelah s hranilnimi vrednostmi, opazili so še zavajanje s fotografijami zelenjave, ki je izdelek ni vseboval, prekrivanje deklaracij in dve različni deklaraciji na enem izdelku.
Najdražji izdelek na testu ni bil tudi najboljši
Tudi tokrat najdražji izdelek na testu ni bil tudi najboljši. Poli, obarjena klobasa iz perutninskega mesa Perutnine Ptuj (kupljena za 6,58 evra v Mercatorjevem hipermarketu) je bila slabše ocenjena kot obarjena perutninska salama iz fileja piščančjih prsi znamke Twinner (5,73 evra), ki med kupljenimi vzorci sodi v višji kakovostni razred. Najcenejša je bila sicer Eurospinova piščančja posebna klobasa za 2,58 evra na kilogram, vsebovala pa je veliko maščobe in malo mišičnih beljakovin ter osem aditivov.
ZPS je rezultate predstavila v okviru akcije Precenimo cene, ki jo po trgovinah izvaja v 14-dnevnih presledkih. V zadnjem opazovanem obdobju se je dobrih šest odstotkov prehranskih izdelkov pocenilo, dobrih 85 odstotkov je ostalo na enaki ravni, slabih devet odstotkov pa se jih je podražilo, je povedala predsednica ZPS Breda Kutin.