Žrtve »sistemskih sprememb«

Za predčasne izključitve brezposelnih iz programov javnih del, ki jih izvajajo centri za socialno delo v vzhodni Sloveniji, niso krivi birokratski zapleti, ampak gre za »sistemske spremembe«.

Objavljeno
12. januar 2007 22.00
Manj denarja za javna dela
Ljubljana – Za predčasne izključitve brezposelnih iz programov javnih del, ki jih izvajajo centri za socialno delo v vzhodni Sloveniji, niso krivi birokratski zapleti, ampak gre za »sistemske spremembe«. To so nam danes potrdili na ministrstvu za delo, ki ga vodi Marjetka Cotman. Poudarjajo, da je letos za javna dela na voljo 34 odstotkov manj denarja kot lani, zato se bo vanje vključilo kar 1800 brezposelnih manj kot lani.

Na vprašanje, ali se bodo morali brezposelni, ki so zaradi spremenjenih razpisnih pogojev po treh mesecih ostali brez vključitve v javno delo, pa čeprav je država že financirala njihovo izobraževanje, vrniti na zavod za zaposlovanje, včeraj z ministrstva nismo dobili eksplicitnega odgovora. Kljub temu lahko sklepamo, da se bo več kot polovici od 31 vključenih v programe za integrirano pomoč družini na območju Maribora, Ptuja, Ormoža in Murske Sobote ter brezposelnim v nekaterih drugih programih zgodilo ravno to. Na ministrstvu so nam namreč hkrati še potrdili, da so se vsi programi javnih del na podlagi razpisa za leto 2006 prenehali izvajati s prvim dnem leta 2007; pa četudi so se začeli izvajati šele lanskega septembra. Prevedeno: ker izključeni udeleženci niso bili izbrani na jesenskem razpisu, v letu 2007 ne bodo vključeni v javna dela.

Včeraj smo v Delu že poročali o brezposelnih, ki so iz javnih del izpadli tudi zaradi težko verjetnih razlogov: ker so brezposelni »šele« manj kot 12 mesecev, ker so stari 49 in ne 50 let itd. Novi razpisni pogoji zavoda za zaposlovanje, pisani po nareku ministrstva, so namreč zelo togo dali večji poudarek dolgotrajno brezposelnim in starejšim. »V programu javnih del smo kot ciljno skupino opredelili dolgotrajno brezposelne, ki so na zavodu prijavljeni najmanj 12 mesecev v zadnjih 18 mesecih. Le septembra 2006 je bilo teh na zavodu 51,3 odstotka,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Več si preberite v sobotni tiskani izdaji Dela!