Zunanji dolg Hrvaške se bliža ravni celotnega BDP

Zunanji dolg Hrvaške bo v letu 2010 dosegel celotno vrednost hrvaškega bruto domačega proizvoda . Prihodnje leto se bo morala Hrvaška zadolžiti za 13 milijard evrov, je dejal guverner.

Objavljeno
26. oktober 2009 16.18
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Zagreb - Zunanji dolg Hrvaške bo v letu 2010 dosegel celotno vrednost hrvaškega bruto domačega proizvoda (BDP), je opozoril guverner hrvaške centralne banke Željko Rohatinski. Prihodnje leto se bo morala Hrvaška zadolžiti za 13 milijard evrov, je po poročanju časnika Jutarnji list dejal guverner.


Po letošnjem padcu obsega BDP in stagnaciji v prihodnjem letu bomo prišli v položaj, da se bo zunanji dolg do konca leta 2010 povzpel na 100 odstotkov našega BDP, je na poslovni konferenci v Zagrebu dejal Rohatinski. Seveda nam to ne bo izboljšalo kreditne ocene, je dodal.

 

Guverner je ob tem spomnil, da Hrvaški leta 2010 zapade v izplačilo približno 10 milijard evrov kreditov, ki jih bo treba refinancirati na tujih trgih. Če prištejemo še zadolževanje za potrebe financiranja proračunskega primanjkljaja, se bo morala Hrvaška v prihodnjem letu na tujih trgih zadolžiti za 13 milijard evrov, je izračunal.

 

Čeprav hrvaška vlada napoveduje nadaljevanje zmanjševanja proračunskega primanjkljaja, pa je Rohatinski opozoril, da je primanjkljaj večji, kot pa se ga prikazuje. V izračunih primanjkljaja v državni blagajni se namreč od lani ne upošteva več hrvaške družbe za avtoceste HAC, pa čeprav gre za javno podjetje. Če bi upoštevali tudi HAC, bi letošnji proračunski primanjkljaj znašal 15 milijard kun (2,1 milijarde evrov) oz. 4,5 odstotka BDP, je dejal.