Zvezdini delavci bodo v ponedeljek stavkali

Zaposleni v tekstilni tovarni Zvezda bodo v ponedeljek ob 7. uri pričeli z osemurno opozorilno stavko, z možnostjo prekinitve, če bo upravni odbor v tem času predstavil konkretne rešitve o prihodnosti Zvezde, je pojasnil sindikalist Janez Podgorelec.

Objavljeno
05. november 2009 13.56
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Kranj - Delavci še niso dobili regresa in jim niso bili izplačani prispevki za september. Zaposleni so že za 2. november napovedali stavko, a jim je nato vodstvo podjetja 30. oktobra deloma izpolnilo zahteve, saj jim je poravnalo prispevke za socialno varnost za julij in avgust ter jim izplačalo neto plače za september. Ker je del zahtev ostal, bodo delavci stavko izvedli v ponedeljek.

"Glede na število naročil, bi lahko delali v treh izmenah," je dejal Janez Podgorelec in znova poudaril, da bi potrebovali denar za zagon proizvodnje. Trenutno v tovarni po njegovih besedah delujeta le dva stroja, medtem ko so stroji v tkalnici in pletilnici povsem nedelujoči.

Ob pričetku ponedeljkove stavke se bodo zaposleni predvidoma sestali z upravnim odborom podjetja ter predstavniki Sveta gorenjskih sindikatov in Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije (Stupis), v okviru katerih Podgorelec pričakuje konkretne rešitve za zaposlene in obstoj podjetja.

Kot je znano, se podjetje v zadnjih mesecih sooča z likvidnostnimi težavami. Vodstvo je sicer zaposlenim že predlagalo prestrukturiranje podjetja, in sicer tako, da bi 25 delavcev in dejavnost moda prenesli na strateškega partnerja, podjetje Tekstina iz Ajdovščine, tehnični in razvojni program pa bi prenesli v hčerinsko podjetje Zvezda TSP. A zaposleni se s tem predlogom takrat niso strinjali.