Alegorija svetovnega kapitalizma

V četrtek bo v ljubljanskem Kinodvoru premiera dokumentarca Darwinove nočne more. Film govori o ekološki in socialni katastrofi, ki jo je povzročil glavni izvozni artikel držav okrog Viktorijinega jezera.

Objavljeno
16. januar 2007 11.12
Ljubljana - V četrtek bo v ljubljanskem Kinodvoru premiera enega najvznemirljivejših celovečernih dokumentarcev zadnjega časa, Darwinove nočne more režiserja in scenarista Huberta Sauperja. Nastal je v koprodukciji Francije, Avstrije in Belgije in nosi letnico 2004, ponaša pa se s številnimi nagradami, med drugim tudi z evropsko filmsko nagrado za najboljši dokumentarni film.

Gre za nekakšno alegorijo sodobnega svetovnega kapitalističnega sistema. Na eni strani je Viktorijino jezero v Tanzaniji, kamor so v šestdesetih letih naselili nilskega ostriža, izjemno okusno, a tudi izjemno grabežljivo ribo, ki je v jezerski vodi povzročila ekološko katastrofo: iztrebila je vse preostale ribe. In medtem ko se prebivalstvo v okolici jezera v najboljšem primeru hrani z ostanki ribje industrije, letala vsak dan dostavljajo fileje ostriža v Evropo, ZDA in na Japonsko. Nilski ostriž ni katastrofa samo v ekološkem smislu, temveč tudi v socialnem: moški delajo v ribjih tovarnah za plačilo največ dolar na uro, ženske so pahnjene v prostitucijo, kajti povpraševanje trgovcev, menedžerjev in pilotov po spolnih storitvah je veliko, večina prebivalstva je odvisna od drog. Letala vozijo nazaj plačilo za ribo: rumeni grah za begunce in tajne pošiljke orožja za podžiganje plemenskih vojn. Svet velikih jezer je kljub obilnemu »naravnemu viru« (ostrižu) svet lakote, množičnih epidemij, vojne, skratka je žrtev zahodnih kapitalistov.

Več si preberite v tiskani izdaji Dela!