Animateka na startu

V Ljubljani se začenja 3. mednarodni festival animiranega filma Animateka, na katerem bodo prikazali kar 233 kratkih risanih filmov. Med njimi so tudi dela domačih ustvarjalcev.

Objavljeno
12. december 2006 09.55
Bizeci Grege Mastnaka
Ljubljana - V Ljubljani se bo danes začel 3. mednarodni festival animiranega filma Animateka, na katerem bodo do 16. decembra v Kinodvoru prikazali 233 kratkih animiranih in 16 kratkih igranih filmov ter dva celovečerca avtorjev iz 39 držav. V tekmovalni program filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope je direktor festivala Igor Prassel zvrstil 52 del.

Predstavilo se bo sedem slovenskih avtorjev, trije slovenski filmi pa so uvrščeni tudi v tekmovalni program in sicer Bizgeci: Nogomet Grege Mastnaka, Dvorišče Nejca Sajeta in Prdci - Vonj ljubezni Polone Sepe, Vladimirja Lebna in Uroša Goričana.

Ker v Sloveniji na akademski ravni ni šole za animacijo, je žanr zapostavljen tudi pri predstavljanju v javnosti, kar pa je za organizatorje Animateke dodaten motiv za predstavitev čim bolj obsežnega programa animiranih in kratkih filmov.

V Ljubljani pričakujejo številne avtorje animacij, producente in organizatorje festivalov po svetu. V sekcijo Žirija se predstavi so vključili retrospektivo Patricka Smitha, zbirko študentskih filmov francoske šole animiranega filma La Poudriere iz let 2001-2006, najboljše filme s festivala Fresh Film Fest 2006 in 13 kratkih nemških animiranih filmov iz let 1995-2006.

Novost so Polnočne alternative z eksperimentalnimi, eksplicitnimi in politično nekorektnimi filmi. Pripravili so tudi program animiranih filmov o človekovih pravicah. Na festivalu, posvečenemu spominu na sodelavca festivala Gorazda Bizjaka, so pred uradnim začetkom premierno prikazali dva celovečerca: 10. decembra francoski film Prerokba žab, 11. decembra pa češki film Fimfarum 2.

Festival se bo ob 20.10 začel s filmom "Pas de deux" Normana McLarena. Sledili bosta prva predstavitev filmov iz tekmovalnega programa ter sklop animacij iz svetovnega jagodnega izbora.