Antibushovske Dixie Chicks zmagovalke grammyjev

Dixie Chicks, ki jih v ZDA niso preveč marali, ko so leta 2003 na koncertu kritizirale vojno v Iraku in predsednika Busha, so se vrnile v velikem slogu in domov odšle s 5 grammyji.

Objavljeno
12. februar 2007 09.29
Beyonce
Los Angeles - V Los Angelesu je v nedeljo potekala 48. podelitev glasbenih nagrad grammy, na kateri je blestela skupina Dixie Chicks, ki je pobrala 5 nagrad, med njimi vse tri največje, to je za ploščo leta, album leta in pesem leta. Uporne punce iz Teksasa so dobile še grammyja za country album in najboljši country nastop dueta ali skupine.

Dixie Chicks so se vrnile v velikem slogu

Dixie Chicks, ki jih ljubitelji country glasbe v ZDA niso preveč marali, vse od leta 2003, ko je pevka Natalie Maines na koncertu kritizirala vojno v Iraku in predsednika Georgea Busha, so se vrnile v velikem slogu. Vojne sedaj ne mara večina Američanov in Dixie Chicks so zmagale v kategoriji najboljšega albuma leta ("Taking The Long Way"), plošče leta z "Not Ready to Make Nice", ki je upor proti uporu zaradi kritik vojne.

Naslovna pesem plošče je bila razglašena tudi za najboljšo pesem leta. Zmagale so še v kategoriji country albuma z "Taking The Long Way". Natalie Maines se je ob prevzemu nagrade smejala, napovedala, da bo veliko ljudi prenehalo gledati prenos podelitev televizije CBS in kritikom poslala citat slavne risanke Simpsonovi: "He, he".

Po več kot dvajsetih letih nastopila tudi skupina Police

Letošnja podelitev je slonela na klasikah oziroma nastopih veteranov, kot so Lionel Richie, ki je zapel svoj hit iz 80 let "Hello". Po letu 2003 je med podelitvijo prvič ponovno nastopila skupina Police s pesmijo "Roxanne". Skupina, ki se je razšla leta 1984, ni bila med nominiranci, letos pa se bodo Sting, Andy Summers in Stewart Copeland podali še na turnejo.

Ostali dobitniki nagrad grammy


Pred podelitvijo je z osmimi nominacijami vodila Mary J. Blige, uspelo pa ji je zmagati v kategoriji najboljšega R&B albuma ("The Breakthrough"), najboljšega ženskega R&B nastopa in najboljše R&B pesmi ("Be Without You"). Blige je po prejemu nagrade dejala, da je njen zadnji, dvojno platinasti album pokazal, da je prerasla nekdanje težave z odvisnostjo in samozavestjo.

Skupina Red Hot Chili Peppers je s svojim dvojnim albumom "Stadium Arcadium" med drugim pobrala nagrade za najboljši rock album, najboljšo rock pesem in najboljši rock nastop dueta ali skupine za "Dani California". Carrie Underwood je zmagala med novinci, Christina Aguilera je dobila grammyja za najboljši ženski pop vokalni nastop ("Ain't No Other Man"), med moškimi pa je zmagal John Mayer ("Waiting On The World To Change").

Grammyja za najboljši pop nastop dueta ali skupine je dobila skupina The Black Eyed Peas za pesem "My Humps", za najboljše pop sodelovanje z vokali pa Stevie Wonder in Tony Bennett za "For Once In My Life". Tony Bennett je slavil tudi v kategoriji najboljšega tradicionalnega pop vokalnega albuma ("Duets: An American Classic").

Justin Timberlake & Timbaland so slavili v kategoriji najboljšega plesnega nastopa s "Sexy Black". Timberlake je z raperjem T.I. dobil grammyja še za rap pesem "My Love". T.I. je slavil v kategoriji najboljšega rap nastopa. Za najboljši rap album je bil razglašen "Release Therapy" umetnika Ludacris, za najboljšo rap pesem pa "Money Maker" (Christopher Bridges & Pharrell Williams).

Gnarls Barkley je slavil v kategoriji najboljšega alternativnega albuma ("St. Elsewhere") in v kategoriji najboljšega alternativnega nastopa za "Crazy". Beyonce je dobila grammyja za najboljši sodobni R&B album ("B'Day"). Za najboljši plesni album pa je grammyja pobrala Madonna ("Confessions On A Dance Floor"). Bob Dylan je zmagal v kategoriji najboljšega solo rock vokalnega nastopa ("Someday Baby"), od veteranov pa je slavil tudi Ike Turner za tradicionalni blues album ("Risin With The Blues").

Bon Jovi je skupaj z Jennifer Nettles osvojil grammyja za najboljše country sodelovanje z vokali za pesem "Who Says You Can't Go Home". Carrie Underwood je slavila med najboljšimi country ženskimi vokali s pesmijo "Jesus Take the Wheel". Underwood je postala slavna, ko je leta 2005 zmagala v ameriški glasbeni oddaji "American Idol", kjer iščejo nove glasbene talente, predvsem pa se norčujejo iz tistih, ki nimajo posluha.

Grammyje so podelili v 108 kategorijah in tudi letos je med igralci polke zmagal Američan irskega rodu Jimmy Sturr. Med nominiranci sta bila tudi "Slovenca" Walter Ostanek iz Kanade in Fred Ziwich iz Clevelanda.