Arhitektova pot v brezčasnost

Cankarjeva založba je predstavila monografijo o našem slavnem arhitektu Jožetu Plečniku, v kateri so znanje združili Andrej Hrausky, Janez Koželj in Damjan Prelovšek.

Objavljeno
27. december 2006 12.05
Ljubljana - Prav v dneh, ko je potekala pregledna razstava del arhitekta Jožeta Plečnika na Poljskem, so v Ljubljani predstavili njegovo najnovejšo monografijo z naslovom Jože Plečnik in podnaslovom Dunaj Praga Ljubljana. Izdala jo je Cankarjeva založba – Založništvo, d. o. o. Avtorji razkošne knjige so kar trije poznavalci Plečnikovega opusa: Andrej Hrausky, Janez Koželj in Damjan Prelovšek. Vsi trije so tudi prispevali svoje fotografije Plečnikovih del, kot četrti avtor fotografij pa je podpisan Milan Kambič. Urednica fotografije in oblikovalka je bila Suzana Duhovnik, urednica knjige pa Mirjam Beránek. Knjiga je na nedavno končanem slovenskem knjižnem sejmu prejela nagrado za najlepšo knjigo.

Jože Plečnik ostaja večni izziv, tako za domačo arhitekturno stroko kot za tujo; razstave se vrstijo, zanimanje zanj izkazujejo vsepovsod, množijo se strokovni obiski Slovenije, ogledi, študije, tako tudi tuje izdaje monografij (nazadnje Prelovškova v Italiji). Plečnik je neizčrpni vir raziskovanja slovenske in srednjeevropske arhitekture, zlasti še, ker je deloval na Dunaju in v Pragi.

Več si preberite v tiskanem Delu!