Arhitektura in grafika kmalu pod skupno streho

Z združitvijo Arhitekturnega muzeja Ljubljana in Mednarodnega grafičnega likovnega centra bo v Ljubljani začel delovati nov javni zavod na področju kulture - Arhitekturni in grafični muzej Ljubljana.

Objavljeno
06. oktober 2009 16.44
Uroš Grilc
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Z združitvijo Arhitekturnega muzeja Ljubljana in Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) bo v Ljubljani začel delovati nov, sodobno zasnovani javni zavod na področju kulture - Arhitekturni in grafični muzej Ljubljana, je na današnji novinarski konferenci povedal načelnik oddelka za kulturo mestne občine Ljubljana (MOL) Uroš Grilc.

 

Kot je še povedal, bo nov javni zavod nastal na podlagi spojitve dveh obstoječih javnih zavodov, kar pomeni da bosta poslanstvi obeh javnih zavodov ohranjeni, le da bosta nadgrajeni z novimi nalogami. Za zaposlene v obeh javnih zavodih ne bo sprememb, prav tako ne bo sprememb glede programa obeh javnih zavodov v naslednjem obdobju. Arhitektura bo še naprej ostala na gradu Fužine, grafika bo v Tivolskem gradu.

 

Poleg tega bo po Grilčevih besedah Arhitekturni in grafični muzej Ljubljana v upravljanje prevzel na novo pridobljeno kulturno infrastrukturo, ki se jo trenutno prenavlja - Center sodobne umetnosti Rog in prenovljene ateljeje v Švicariji.

 

Na MOL pričakujejo, da bo zavod v letu 2010 vzpostavil novo organizacijo in sistemizacijo ter za leto 2011 oblikoval program, ki bo pritegnil najmanj 90.000 obiskovalcev letno. Predvsem pa bo moral novi javni zavod okrepiti pedagoške in andragoške dejavnosti ter vzpostaviti sistematične povezave s šolami.

 

Arhitekturni muzej Ljubljana in MGLC v večjem delu financira ministrstvo za kulturo. Kot je pojasnil Grilc, glede financiranja niso predvideli nobenih sprememb, ko pa bo novo ustanovljen javni zavod Arhitekturni in grafični muzej Ljubljana prevzel v upravljanje Švicarijo in Rog in s tem nove naloge, bodo seveda potrebne okrepitve na področju financ in kadrov.


Kdo bo prevzel vodenje novega javnega zavoda, ostaja zaenkrat odprto vprašanje. Ko bo mestni svet sprejel ustanovitveni akt, tedaj bo potrdil tudi imenovanje v.d. direktorja zavoda, je še pojasnil Grilc. Ljubljanski župan Zoran Janković pa je dejal, da "želi", da bi nov javni zavod vodil sedanji direktor Arhitekturnega muzeja Ljubljana Peter Krečič.