Bafta za Kraljico

Na 60. podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta se je v noči na ponedeljek Helen Mirren še enkrat potrdila kot velika kraljica. Za najboljšo moško vlogo je bil nagrajen Forest Whitaker.

Objavljeno
12. februar 2007 20.46
Daniel Craig je ostal brez nagrade
London - Na 60. podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta se je v noči na ponedeljek Helen Mirren še enkrat potrdila kot velika kraljica. Mnogi udeleženci slovesne podelitve v Londonu pa so bili presenečeni, da ni bil nagrajen novi James Bond, Daniel Craig. Britanka Helen Mirren (61) je za vlogo Elizabete II. v Kraljici dobila bafto za najboljšo igralko, Anglež Craig (38) pa je moral bafto za najboljšo moško vlogo "prepustiti" ameriškemu igralcu Forestu Whitakerju (45) za lik Idija Amina v Zadnjem škotskem kralju.

Več nagrad bafta so dobili filmi, posneti po resničnih dogodkih. Mirrenova je upodobila kraljico Elizabeto II. v dnevih po smrti njene snahe, princese Diane. Kraljica je bila nagrajena tudi kot najboljši film leta 2006. Film 65-letnega režiserja Stephena Frearsa je v celoti prejel le dve bafti, medtem ko je bil v ožjem izboru za prestižno nagrado kar v desetih kategorijah. Kakorkoli že, Mirrenova ostaja glavni adut za oskarja 25. februarja, so si edini poznavalci podeljevanja filmskih nagrad v anglosaksonskem svetu.

Zadnji škotski kralj je bafto prejel kot najboljši britanski film in za najboljši prirejeni scenarij. Paul Greengrass je nagrado prejel za najboljšo režijo, in sicer za dramo "United 93".

Casino Royale jo je v nedeljo zvečer odnesel še slabše, saj je imel devet nominacij za bafto, na koncu so se morali njegovi ustvarjalci zadovoljiti z eno samo trofejo - za najboljši zvok. No, dobil je še tolažilno nagrado: lepo francosko Bondovo dekle Eva Green (26) je od nekega podjetja za mobilno telefonijo dobila priznanje kot obetavna zvezda leta. Izbralo jo je britansko kino občinstvo.

Nagrado Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost (BAFTA) za najboljšo stransko vlogo sta prejela - pri moških ameriški igralec Alan Arkin (72) za Mojo malo mis in pri ženskah njegova ameriška kolegica Jennifer Hudson (25) za Sanjske punce.