Basic Instinct 2 s sedmimi nominacijami za zlato malino

Dan pred podelitvijo oskarjev bodo v Los Angelesu podelili zlate maline za najslabše filme preteklega leta. Največ nominacij je prejelo nadaljevanje filma Basic Instinct.

Objavljeno
23. januar 2007 10.24
Sharon Stone kljub letom še zmeraj zelo mladostna
Los Angeles - Film "Basic Instinct 2" s Sharon Stone v glavni vlogi ima kar sedem nominacij za 27. podelitev nagrad zlata malina. Nagrade vsako leto podeljujejo najslabšim filmom, letos jih bodo izročali 24. februarja v Los Angelesu, dan prej kot oskarje. Nadaljevanje prvega v nizu "Basic Instincts" izpred 15 let so kritiki označili za "osmešenje sezone". Za zlato malino je v ožjem izboru tudi Sharon Stone, za najslabšo moško stransko vlogo pa David Thewlis v istem filmu. Komedija "Little Man" bratov Marlona in Shawna Wayansa ima prav tako sedem nominacij.

John Wilson, utemeljitelj zlate maline, ki je nastala kot antipod oskarju, je film s Stoneovo v glavni vlogi na ponedeljkovi objavi nominacij v Los Angelesu opisal kot "zgodbo o lascivno-misterioznem umoru, ki se spreminja v smešno zmešnjavo". Stoneova je zlato malino kot najslabša igralka že dobila leta 1994 za filme "The Specialist" in "Intersection". Pri gledanju komedije "Little Man", zgodbe o tatu, ki je poziral kot otrok, pa ima človek po Wilsonovem mnenju prav "toliko razlogov za smeh kot pri Schindlerjevem seznamu".

Poleg filmov "Basic Instinct 2" in "Little Man" so v ožjem izboru za zlato malino še filmi "BloodRayne", ki je nastal po zgledu računalniške igrice, psihološka drama "Lady in the Water" M. Nighta Shyamalana in srhljivka "The Wicker Man" Nicolasa Cagea.

Glavne konkurentke Stoneovi za nagrado za najslabšo glavno žensko vlogo sta sestri Hilary in Haylie Duff, ki sta nastopili v filmu "Material Girls", kakor tudi Lindsay Lohan za vlogo v "Just My Luck", Jessica Simpson za "Employee of the Month" in Kristanna Loken za "BloodRayne". V kategoriji za najslabšo stransko moško vlogo so še sir Ben Kingsley, Martin Short in Danny De Vito.

Tim Allen je nominiran za najslabšega glavnega igralca v kar treh filmih - "The Santa Clause 3: The Escape Clause" in "The Shaggy Dog" in "Zoom". Glavni konkurent mu je Nicolas Cage za vlogo v svojem filmu "The Wicker Man", zlato malino pa bi lahko dobili tudi brata Wayans (A Little Man), Rob Schneider (Benchwarmers) in Dan Whitney (Larry the Cable Guy: Health Inspector).

Z zlato malino nagradijo najslabše filme, da bi tako še bolj poudarili dobre izdelke. Leta 1980 si jih je izmislil John Wilson, velik ljubitelj in poznavalec filmske umetnosti. Popularno jih imenujejo tudi "Razzies". Zlata malina pa ni "maščevalna", saj nagrajence izbira okrog 500 pretežno filmskih kritikov iz osmih držav. Se je pa že dogajalo, da je ista osebnost ali isti film obenem prejel tako zlato malino kot tudi oskarja.