Berlinale pognal projektorje

V Berlinu se s premiero filma Oliviera Dahana začenja 57. Berlinale. V tekmovalni program za zlatega medveda se je letos uvrstilo 22 filmov. Za zvezdo v vsponu so izbrali Marka Mandiča.

Objavljeno
08. februar 2007 11.34
Molly Malene Stensgaard in Gael Garcia Bernal v Berlinu
Berlin - V nemški prestolnici se bo danes s svetovno premiero filma "La Vie en Rose" Oliviera Dahana začel 57. Berlinale. V tekmovalni program za zlatega medveda se je letos uvrstilo 22 filmov, poleg omenjenega, ki tematizira življenje Edith Piaf, so tu še "The Good Shepherd" Roberta De Nira, "The Good German" Stevena Soderbergha, "Angel" Francoisa Ozona in drugi. Na čelu festivalske žirije, ki bo svoje odločitve razglasila 18. februarja, je hollywoodski scenarist in režiser Paul Schrader. Nagrado za življenjsko delo bo prejel režiser Arthur Penn.

V Berlinu bodo poleg Paula Schraderja v žiriji, ki bo izbrala dobitnike zlatih in srebrnih medvedov, sedeli še mnogi znani filmski obrazi, kot so igralca Gael Garcia Bernal in Willem Dafoe, palestinska igralka Hiam Abbass, nemški igralec Mario Adorf, hongkonški producent Nansun Shi in danska montažerka Molly Malene Stensgaard. Lani je v Berlinu slavila Jasmila Žbanić s filmom Grbavica.

Tudi letos se bodo po berlinski rdeči preprogi sprehodile številne zvezde. Direktor festivala Dieter Kosslick je med drugim napovedal igralce Cate Blanchett, Jennifer Lopez, Sharon Stone, Judi Dench, Clinta Eastwooda, Timothyja Huttona, Angelino Jolie, Georgea Clooneya, Matta Damona in Marianne Faithful.

Čeprav Slovenija na festivalu nima svojega predstavnika, bo na Berlinalu pod okriljem Filmskega sklada RS sodelovala na Sejmu evropskega filma oziroma "European Film Market". Svetovno premiero bo imel film Estrelita (Pesem za domov) Metoda Pevca, predvideno projekcijo filma Tea Hanne W. Slak pa so "zaradi tehničnih težav v post-produkciji", kot so sporočili s sklada, odpovedali. Slovenija se bo predstavila še s filmom Mokuš Andreja Mlakarja in Kratkimi stiki Janeza Lapajneta.

Na predlog Filmskega sklada RS je program "European Film Promotion" za letošnjo filmsko "zvezdo v vzponu" (Shooting Star) izbral Marka Mandiča, gledališkega in filmskega igralca. Med drugim je zaigral v Barabah in Tei. Na Berlinalu bo njegov trenutek nastopil 10. februarja, ko bo z ostalimi srednjeevropskimi vzhajajočimi zvezdami na voljo vsem, ki tvorijo verigo filmske industrije.