Birsove slike in Posegovi kipi

V galeriji Equrna so odprli slikarsko-kiparsko razstavo, ki združuje slike Dareta Birse in kipe Zmaga Posege.

Objavljeno
06. februar 2007 22.05
Slikarji Dare Birsa, Lojze Logar in Todorče Atanasov
Ljubljana - V galeriji Equrna so v torek, 6. februarja, odprli slikarsko-kiparsko razstavo, ki bo združila slike Dareta Birse in kipe Zmaga Posege. Birsa se bo ljubljanskemu občinstvu po petnajstih letih, kolikor je minilo od njegove zadnje samostojne razstave v Bežigrajski galeriji, predstavil z novejšimi deli. Posega bo razstavil dela v črnem kraškem apnencu, v katerem ustvarja že vrsto let, in keramiki, kateri se posveča v zadnjem času.

Dare Birsa se je rodil leta 1958 v Lendavi. Leta 1987 je diplomiral iz slikarstva na ljubljanski likovni akademiji, kjer je končal še grafično specialko. Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). Pripravil je več samostojnih razstav ter sodeloval na številnih skupinskih in selekcioniranih razstavah. Njegova dela so vključena v javne zbirke, kot so zbirka muzeja grafike Albertina na Dunaju, stalna zbirka "Kunststation Kleinassen" v nemški Fuldi in stalna zbirka Zavarovalnice Triglav v Ljubljani.

Zmago Posega, rojen leta 1959, je leta 1985 diplomiral iz kiparstva na ljubljanski likovni akademiji, kjer je končal tudi kiparsko specialko. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih razstavah in sodeloval na več skupinskih postavitvah po domovini in v tujini. Je tudi avtor številnih javnih spomenikov. Kot je pred časom ob razstavi umetnikovih del v koprski galeriji Meduza zapisala kustosinja Nives Marvin, Posega, ki živi in dela na Goriškem, črni kraški apnenec išče v opuščenih kamnolomih goriškega Krasa. Kot je še zapisala, gre za, kljub bogati kamnoseški in kiparski tradiciji v tem ambientu, zelo redko uporabljen v kamen v kiparstvu.